Linkovi

Ajova prednjači u alternativnim izvorima za proizvodnju električne energije


Rastom cene električne energije i nastojanjima da se zbog zaštite živorne sredine smanji korišćenje fosilnih goriva kompanije širom Sjedinjenih Država traže alternativne izvore za proizvodnju električne energije. Savezna država Ajova prednjači u tim nastojanjima.

Jedna od mnogobrojnih atrakcija ovogodišnjeg sajma u Ajovi bilo je improvizovano brdo sa vetrenjačama koje proizvode elekrtičnu energiju za potrebe sajma. Pored izvora električne energije vetrenjača su imale i obrazovni karakter: kako upotrebom alternativne energije smanjiti zagađenost i smanjiti upotrebu fosilnih goriva poput uglja. Vetrenjače su privukle pažnju mnogih posetilaca koji su se raspitivali kako da se uključe u program.

”Ne moramo da kopamo dodatni ugalj ili prirodni gas. Vetar je besplatan i stalno duva“.

Na mnogim farmama širom Ajove postavljenje su vetrenjače koje proizvode struju. Iako su visoke skoro 40 metara, još uvek su upola manje od standardnih turbina koje se koriste u ruralnim područjima. Predstavnik kompanije Still MidAmerica Alen Urlis kaže da vetrenjače proizvode veliku količinu električne energije. Mnoge posetioce štanda Still MidAmerica, je iznenadlilo da Ajova razvija ovaj alternativni izvor električne energije pošto je daleko od države sa puno vetra. Međutim Urlis kaže da je Ajova veoma predana razvoju alternativne energije.

“Ajova je deseta država u zemlji po broju vetrovitih dana ali je na trećem po broju generatora na vetar. Odmah iza Teksasa i Kalifornije.”

Kompanija Mid Amerika trenutno proizvodi 460 megavata struje u Ajovi. Pošto vetra nema stalno Ajova ne može da se osloni isključivo na struju koju proizvode vetrenjače, ali je kako tvrdi Alen Urlis u planu povećanje njihovog broja što će smanjiti potrošnju uglja i doprineti poboljšanju životne sredine.

“Kada do sledeće godine završimo započeti projekat, a cilj je da pomoću vetra proizvedemo skoro hiljadu megavati struje, efekat će biti isti kao da smo iz saobraćaja povukli 682 hiljada automobila“.

Vetrenjače obično postavljene u nizu, privlače pažnju slučajnih prolaznika, svojim ogromnim belim lopaticama koje se polako oreću iznad zelenih polja. Urlis kaže da je većina farmera koji su dozvolili postavljanje vetrenjača na njihovoj zemlji veoma zadovoljna jer im je olakšano godišnje plaćanje za korišćenje vetrenjača, a zemlju i dalje mogu da obrađuju nesmetano. “Planiranim proširenjem ogromne bele vetrenjače bi uskoro mogle da preplave kukuruzišta i pašnjake širom Ajove.

XS
SM
MD
LG