Linkovi

Vojislav Koštunica: Srbija ostvarila dve velike pobede u borbi za Kosovo


Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da usvajanjem novog Ustava i sprečavanjem donošenja rezolucije u Savetu bezbednosti UN kojom bi se proglasila nezavisnosti Kosova, Srbija već ostvarila dve pobede u borbi za očuvanje južne srpske pokrajine u svom sastavu. Koštunica je na sednici Glavnog odbora stranke u Beogradu rekao da je Ustavom predviđeno da je Kosovo neotuđivi i sastavni deo teritorije Srbije i da je, jasno izraženom voljom, narod doneo odluku da se Srbija ne može rasparačavati.

"Od izuzetne je važnosti da međunarodna zajednica to ne zaboravi i da ne pređe olako preko slobodno i snažno izražene volje naroda i građana Srbije da nam se ne može otimati teritorija", istakao je predsednik DSS-a i premijer Srbije.

On je dodao da se Srbija danas suočava sa realnom opasnošću da albanski separatisti jednostrano proglase nezavisnost i da jedan broj uticajnih država prizna takvu tvorevinu Koštunica je dodao da Srbija mora imati spreman odgovor za slučaj da se pretnje ostvare i da će, posle 10. decembra, kosovsko pitanje biti rešeno na osnovu plana izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da se ta stranka protivi ulasku Srbije u NATO i naglasio da taj principijelan stav prevazilazi okvir odnosa s tim savezom oko rešavanja pitanja Kosova.

"Ono je pre svega utemeljeno na uverenju da Srbija treba da zadrži punu vojnu neutralnost i da njen državni i nacionalni interes zahtevaju nepristupanje bilo kojem vojnom savezu Osim toga, nema nikakve protivrečnosti između pristupanja Partnerstvu za mir i odbijanju da se bude član NATO-a", naglasio je Koštunica na sednici Glavnog odbora stranke u Beogradu.

Prema njegovim rečima, jedno je biti nečiji partner i ravnopravni saradnik, a sasvim drugo biti član organizacije koja podrazumeva striktne, skupe, teške i ne uvek pravedno raspoređene obaveze. Koštunica je naglasio da je NATO bespravno bombardovao Srbiju, da su NATO trupe prisutne u pokrajini i da plan specijalnog izalasnika UN za Kosovo Martija Ahtisarija nedvosmisleno predviđa ničim ograničenu vlast te alijanse u južnoj srpskoj pokrajini.

Boris Tadić: Rat na Kosovu bio bi katastrofalan za sve

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je Srbija čvrsto opredeljena da svoje interese brani mirnim putem, jer je to jedini način da ih odbrani, i da rat na Kosovu "nikome dobra ne bi doneo".

"Rat na Kosovu bio bi katastrofalan i za Albance, i za Srbe, i za Evropu, i za Rusiju, i za Ameriku", rekao je Tadić na svečanosti promovisanja nove generacije potporučnika Vojske Srbije, održanoj isprd Doma skupštine.

Tadić je dodao da mirotvorna politika Srbije nema alternativu. Predsednik Srbije je naveo i da je strateški cilj Srbije da njena vojska bude aktivan učesnik u evroatlantkim integracijama - u programu Partnerstvo za mir i da bude cenjena i poštovana među
prijateljima i saveznicima. Svečanosti su prisustvovali predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i predstavnici diplomatskog kora.

Na svečanosti je u čin potporučnika proizvedeno nešto manje od 200 studenata 127. i 128. klase, a trojici najboljih mladih potporučnika oficirske sablje je uručio Tadić. Najbolji mladi potporučnik Vojske Srbije u ovogodišnjoj klasi je Miša Živković iz Leskovca, koji je Vojnu akademiju - smer pešadija završio s prosečnom ocenom 9,83.

Jutros je na svečanosti na Vojnoj akademiji, Živkoviću je uručena diploma Fonda "Borko Nikitović" koja se dodeljuje u znak sećanja na mladog potporučnika koji je 1991. godine završio akademiju sa prosečnom ocenom 10 a u oktobru te godine poginuo na frontu kod Vukovara. Održan je i defile budućih oficira Vojske Srbije.

Đelić: EU da podrži pregovore bez prejudiciranja ishoda

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas na sastanku sa šefom kancelarije Velike Briranije na Kosovu Dejvidom Blantom da bi Britanija i EU trebalo da podrže pregovore o statusu Kosova "bez prejudiciranja bilo kakvog ishoda". U saopštenju Đelićevog kabineta, izdatom posle posete potpredsednika Vlade selu Osojane na Kosovu, navodi se da je Blant stakao da će Velika Britanija i medjunarodna zajednica uložiti napore da se Srbi vrate i ostanu na Kosovu, kao i da u tom smislu očekuje predloge sa srpske strane. Đelić, koji je Osojane, nastanjeno Srbima povratnicima, posetio sa predstavnicima firme SBB, uručio je omladinskom centru u tom selu donaciju godišnje pretplate za satelitski internet i godišnju pretplatu na Total TV. U saopštenju se navodi da će srpske televizije preko satelita moći da prate i osnovna skola, ambulanta i opstina Osojane, koji su takodje dobili Total TV paket.

"Nakon razgovora sa mladima i decom koji su ga dočekali okupljeni u omladinskom centru, Đelić je posetio domaćinstvo Predraga Zakić", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se potpredsednik Vlade sreo i sa predstavnicima sela Osojanske doline - Tučepa, SSaljinovice i Suvog Lukavaca, kao i sa koordinatorom za opštinu Istok Radosom Vuljićem.

XS
SM
MD
LG