Linkovi

Predsednik Buš: Što više budemo imali uspeha, veći će biti i broj vojnika koji će se vratiti


Predsednik Buš kaže da će do kraja godine iz Iraka vratiti kući gotovo šest hiljada vojnika. Međutim, opozicione demokrate traže da se još više vojnika skorije vrati kući.

Predsednik Buš je iskoristio svoje redovno nedeljno obraćanje putem radija, da ponovi delove prekjučerašnjeg govora naciji u kojem je najavio da će do kraja godine iz Iraka biti povučeno 5700 vojnika.

«Princip na osnovu kojeg donosim odluke o broju vojnika je ‘povratak uspehu’. Što budemo uspešniji, više vojnika će moći da se vrati kući. A u svemu što radimo, obezbediću da naši komandanti na terenu imaju trupe i fleksibilnost koji su im potrebni da pobede neprijatelja.»

Predsednik je rekao da prihvata preporuke za dalje smanjenje broja vojnika. Na taj način bi u Iraku sredinom iduće godine moglo da ostane 130 hiljada vojnika. Predsednik Buš kaže da dokazi povećanja bezbednosti u Iraku obuhvataju i smanjenje sektaškog nasilja u Bagdadu i raspad ekstremističkih organizacija koje podržava Iran. Ispitivanje javnog mnjenja koje je prošle nedelje sproveo «Asošijeted pres», pokazuje da gotovo dve trećine Amerikanaca ne odobrava način na koji predsednik vodi rat. Predsednik međutim ponovo pokušava da prikupi podršku, nastavljajući da povezuje rat u Iraku sa bezbednošću kod kuće.

«Uspeh slobodnog Iraka ima kritični značaj za bezbednost Sjedinjenih Država. Ako bi se dogodilo da budemo oterani iz Iraka, ekstremisti svih vrsta bi bili osokoljeni. Al Kaida bi mogla da nađe nove regrute i nova utočišta. A neuspeh u Iraku bi povećao verovatnoću da će naše snage jednog dana morati da se vrate i suoče sa još utvrđenijim i još smrtonosnijim ekstremistima.»

Opozicione demokrate kažu da rat nije učinio Ameriku bezbednijom. Senator iz Rod Ajlenda, Džek Rid, u četvrtak je rekao da sukob podriva američke interese u celom svetu i rasteže oružane snage do tačke pucanja. U današnjem odgovoru demokrata putem radija, kongresmen Tom Lantos je istakao da je predsednikova odluka da početkom godine uputi dodatne trupe u Irak bila pogrešna, jer irački lideri nisu iskoristili tu mogućnost za smanjenje političkih razlika.

«Kratkovida politika administracije u Iraku je duboko pogrešna. Da li je prema tome čudno što u vezi sa Irakom, sve veći broj Amerikanaca gubi poverenje u ovu administraciju? Više ne možemo da prihvatamo njihove priče o Iraku zdravo za gotovo.»

Senatske demokrate se nadaju da će naredne nedelje uspeti da ubede dovoljan broj članova predsednikove stranke da im se pridruže u donošenju zakonskog akta kojim bi se tražilo da vojnici provedu kod kuće isto vreme koje su proveli na poslednjoj smeni u inostranstvu. Predsednik neprekidno ponavlja da će doneti odluke u vezi sa trupama na osnovu preporuka komandanata na terenu, a ne vašingtonskih političara.

XS
SM
MD
LG