Linkovi

Harčenko: Nedopustivi politički signali o nezavisnosti Kosova


Član posredničke "trojke" međunarodne Kontakt grupe za Kosovo Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da su nedopustivi politički signali kojima se kosmetski Albanci pothranjuju obećanjima o nezavisnosti.

"Potrebno je prenositi kosovskim Albancima da nije skoro proglašenje nezavisnosti, već kompromis, cilj i neophodnost za sve. Ako se oni pothranjuju različitim obećanjima o nezavisnosti, to stvara očekivanja i odvodi od traženja kompromis. Nedopustivi su takvi politički signali", rekao je Bocan-Harčenko na koferenciji za novinare.

On je konstatovao da se nastavlja sa davanjem izjava koje ne doprinose pregovaračkom procesu. Prema ruskom diplomati, pozicija trojke u novoj pregovaračkoj etapi jeste da se strane podstiču na kompromis, jer je od početka procesa u Beču, "postalo očigledno da je sporazumni ishod i kompromis prioritet za sve".

Bocan-Harčenko nije želeo da govori o merama koje bi mogao da preduzme zvanični Beograd kao odgovor na jednostrana dejstva, jer su, kako je istakao, i jedno i drugo "nespojivi sa pregovorima".

Kontakt grupa ima sve mogućnosti i snagu da spreči loš razvoj događaja", rekao je Bocan-Harčenko na pitanje da li postoji opasnost da Kosovo proglasi nezavisnost a da srpski parlament primeni najoštrije mere.

XS
SM
MD
LG