Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš: Sada imamo šansu da se udružimo kao nacija


Predsednik Buš je izvestio Kongres da je Irak ostvario samo neznatni napredak ka postizanju političkih i vojnih ciljeva u proteklih nekoliko meseci. Opozicione demokrate žele da ograniče ulogu američkih vojnika u Iraku:

Predsednikov izveštaj Kongresu o stanju vojnog i političkog napretka u Iraku ukazuje na samo jedno poboljšanje od jula - a to je mogućnost da bivši članovi stranke Baas Sadama Huseina budu postavljeni na položaje u vladi. Što se tiče osam drugih zadatih ciljeva - uključujući sprovodjenje zakona, smanjenje sektaškog nasilja i podelu zarade od prodaje nafte - izveštaj Bele kuće ukazuje da je napredak u Iraku nezadovoljavajući. Isti izveštaj procenjuje da su devet indikatora zadovoljavajući, uključujući zaštitu manjinskih političkih stranaka i osnivanje zajedničkih bezbednosnih stanica u Bagdadu. Poput julskog izveštaja, navodi se da je još suviše rano procenitit dva preostala zadata cilja - program amnestije i vojnog razoružanja. U pismenom saopštenju koji prati taj izveštaj, predstavnik Bele kuće Toni Snou kaže da je bilo i drugih podjednako važnih dogadjaja, uključujući usvajanje budžeta. Predsednik Buš se nije osvrnuo na ove zadate ciljeve nakon današnjeg sastanka sa poručnicima marinskih snaga u Virdžiniji. Umesto toga on se usredsredio na sinoćnje saopštenje da će povući blizu 6 hiljada trupa iz Iraka do kraja godine:

”Sada imamo šansu da se udružimo kao nacija. Neki od nas koji veruju da je bezbednost najvažnija bili su na suprotnoj strani debate od onih koji jednostavno smatraju da moramo vratiti vojnike kući. Sada bezbednost ide u dobrom smeru i vraćamo vojnike kući.“

Predsednikov plan predvidja da 130 hiljada američkih vojnika ostane u Iraku do sredine naredne godine. Ranije ove godine, opozicione demokrate nisu dobile dovoljno glasova u Senatu da bi primorale predsednika da utvrdi raspored za povlačenje trupa, najvećim delom zbog toga što je dovoljno članova predsednikove stranke smatralo da njegovom planu treba dati više vremena da pokaže rezultate. Demokrate se sada nadaju da će uveriti dovoljno republikanaca da im se pridruže u glasanju naredne nedelje kojim će misija američkih trupa biti ograničena na obuku iračkih vojnika, zaštitu američkog osoblja i potragu za teroristima. Senator iz države Rod Ajlend, Džek Rid, izjavio je da predsednik nije pružio plan za uspešno okončanje rata niti uverljivi razlog za njegov nastavak.

”Sinoć predsednik nije odredio novi kurs u Iraku. On je prihvatio realnost ograničene strukture naših snaga, broj vojnika i marinaca koji su tamo na dužnosti.“

Ovonedeljna anketa agencije Asosieted Pres ukazuje da gotovo dve trećine Amerikanaca ne odobravaju predsednikovo rukovodjenje ratom. Predsednik Buš kaže da je zatražio od vojnih komandanata da izveste Kongres do narednog marta o tome koji nivo snaga bi mogao da bude potreban da bi se održala bezbednost u Iraku.

XS
SM
MD
LG