Linkovi

Uticajni sunitski vodja Abdul Satar Abu Riša ubijen u Ramadi


Uticajni sunitski plemenski vodja Abdul Satar Abu Riša, koji se suprotstavljao terorističkoj mreži Al-Kaida, ubijen je danas u bombaškom napadu, samo dve nedelje posle susreta sa američkim predsednikom Džordžom Bušom.

Abu Riša je ubijen blizu svoje kuće u Ramadi, glavnom gradu provincije Anbar. On je bio najuticajniji vodja saveza sunitskih plemena koja su se pridružila američkim snagama u naorima da istisnu Al-Kaidu iz zapadnog dela zemlje. Dva telohranitelja i njegov privatni sekretar su takodje ubijeni u napadu, koji se dogodio na početak muslimanskog svetog meseca posta Ramazana.

"Šeikov automobil je totalno uništen u eksploziji a Abu Riša je ubijen," rekao je policajac iz Ramade.

Policijski izvori su rekli da je bomba postavljena pokraj puta, a jedan od njegovih telohranitelja, koji nije bio s njim u trenutku eksplozije, smatra da je postavljena u sam automobil. Ministar unutrašnjih posolova je naložio da mu se podigne spomenik
na mestu nesreće ili gde stanovništvo to bude želeo, naveo je portparol ministarstva unutrašnjih poslova general Abdul-Karim Kalaf.

Abu Riša je prošle godine osnovao savez plemenskih vodja da se bore protiv sunitske islamističke Al-Kaide, u čemu su ga podržavali amerčki zvaničnici i navodili to kao primer uspešnog popravljanja bezbednone situacije posle više od četiri godine sukoba. Od 2003. provincija Anbar je bila središte sunitskih pobunjenika i najopasniji deo Iraka. Al-Kaida je u jednom trenutku kontrolisala velike delove provincije, što je razljutilo lokalne plemenske vodje zbog neselektivnog ubijanja civila i strogog tumačenja islama.

Abu Riša je uticao na mlade ljude iz Anbara da počnu da se pridružuju lokalnoj policiji što je doprinelo velikom smanjenju nasilja i nateralo mnoge borce Al-Kaida da pobegnu u druge provincije. To je takdje bio jedan od prvih primera gde američka vojska radi zajedno sa plemenskim vodjama u Iraku da osposobi lokalne policijske snage da obezbedjuju lokalne sredine.

XS
SM
MD
LG