Linkovi

Islamistička džihad unija planirala terorističke napade u Nemačkoj


Islamistička džihad unija stoji iza planiranih terorističkih napada u Nemačkoj, tvrde nemački mediji, pozivajući se na sazanja iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Napadi u Nemačkoj su, prema tim saznanjima, planirani za kraj ove godine i trebalo je da budu izvedeni na američku vojnu bazu u Ramštajnu, kao i na američke i uzbekistanske konzulate u zemlji.

Nemačke sigurnosne snage smatraju autentičnom jednu internet poruku Džihad unije, u kojoj je reč o prošlonedeljnom hapšenju njihova "tri brata", odnosno, tri osobe, osumnjičene za terorizam u Nemačkoj. Ta poruka je, prema saznanju političkog nedeljnika "Špigel", otkrivena u utorak oko 17 sati. Unija se 2003. godine, prema saznanjima vlasti i nezavisnih eksperata, pojavila kao radikalno krilo Islamskog pokreta Uzbekistana. Njihov lider Ebu Jahija Muhammed Fatih je upravo tu godinu označio kao godinu osnivanja.

U leto 2004. godine usledili su prvi napadi Džihad unije, izmedju ostalog, na izraelsku i američku ambasadu u uzbekistanskom glavnom gradu Taškentu. Tri osobe, uhapšene prošle nedelje u Nemačkoj, od kojih su dvojica Nemaca, konvertita u islam, i jedan stranac su, prema nedeljniku "Špigel", prošle godine bili u jednom vojnom logoru u Pakistanu i imale kontakte sa kadrovima ubekistanske islamske Džihad unije

U prošlim mesecima bilo je razmene i komunikacije izmedju osumnjičene terorističke ćelje u Nemačkoj i osoba iz tre unije u Pakistanu, tvrdi se u nemačkim obaveštajnim krugovima, preneo je list, navodeći da se Džihad unija, iako uzbekistanskog porekla, prošlih godina orijentisala prema Pakistanu. Špigel piše da telefonski razgovori izmedju Nemačke i Pakistana dokazuju vezu sa osobama iz te organizacije. U Nemačkoj je Džihad unija prvi put prošle jeseni iskrsla kao konkretna opasnost. Američke vlasti su tada saopštile da grupa gradi mrežu aktivista, a u proleće ove godine gradjane javno upozorile na poraslu opasnost od napada u Nemačkoj, a ponovo se radilo o istoj organizaciji.

XS
SM
MD
LG