Linkovi

Solana: Zamolio sam premijera Koštunicu da bude konstruktivan


Današnji susreti premijera Srbije,Vojislava Koštunice u Briselu imali su za cilj, kako i sam kaže, da preduprede neželjene jednostrane poteze kada je reč o Kosovu, što bi, po njemu, bilo direktna pretnja bezbednosti širih razmera i dovelo u pitanje načela samih UN. Sa druge strane, približavanje Srbije EU hvata ponovo zamah i domaćini se uz gosta nadaju da će i poslednji uslov, saradnja sa Haškim sudom uskoro biti ostvaren.

Jutrošnji sasatanak premijera Koštunice i visokog predstavnika EU, Havijera Solane bio je kratak, znatno kraći nego što je planiran. Na sastanku jedna od kljucnih tema - Kosovo:

"Rekao sam premijeru Koštunici da nade polažemo u pregovore koji su u toku - učinićemo sve kako bi smo na kraju ovog procesa imali rešenje. Rekao sam i to da proces nije beskonačan- trebao bi se završiti oko 11. decembra, kada bi generalni sekretar UN trebao da ima izveštaj o tome. Zamolio sam premijera da koliko god je to moguće bude konstruktivan u ovom procesu jer bi smo zaista želeli da imamo aktivno učešće obe strane i, na kraju, sporazum koji će svi da prihvate".

Novinari su zamolili visokog predstavnika za komentar poziva iz Beograda kosovskim Srbima da ne učestvuju na predstojećim izborima na Kosovu:

"Moj je stav da bi bilo bolje da Srbi koji žive na Kosovu učestvuju na izborima. Stav vlade u Beogradu je drugačiji i mi se tu ne slažemo. Poštujem odluku vlade, ali za mene bi bilo bolje da Srbi učestvuju na izborima".

Premijer Koštunica je o najavama kako bi Beograd mogao posegnuti za silom u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova rekao kako je reč o samo jednoj izjavi, izvučenoj iz konteksta i tumačenoj da je Srbija pretnja stabilnosti. Ponovio je da Srbija nije pretnja niti jednoj državi u regionu, dok se , sa druge strane, mogu čuti brojne pretnje samoj Srbiji- najave da ako Kosovo ne dobije nezavisnost, doći će do nemira, pretnja je ne samo Srbiji, već i stabilnosti regiona, ideje o jednostranom proglašenju nezavisnosti, koje čujemo od zvaničnika pojedinih država, predstavljaju takođe pretnju Srbiji, naglašava premijer Koštunica.

On ponavlja da Srbija nije pretnja, ali da je zvanični Beograd duboko zabrinut zbog poruka koje su usmerene protiv Srbije, njenog integriteta i stabilnosti i koje ugrožavaju i samu međunarodnu organizaciju.

"Ako neko misli da će doći do rešenja narušavajući princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ako misli da zaobiđe Savet bezbednosti, to je tada stvarna pretnja osnovnoj ideji postojanja UN-a", kaže premijer Srbije.

Druga ključna tema današnjih susreta premijera Koštunice, bio je progres Srbije prema zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU - Solana mu je rekao kako zaključenje Sporazuma zavisi od pune saradnje sa Hagom, te kako evropski stav sada u velikoj meri zavisi od novog izveštaja glavne haške tužiteljice, koji će uslediti nakon njene posete Beogradu. Dodao je i to kako se, s obzirom na poslednje pozitivne izveštaje haških tužitelja, i sada nada sličnom ishodu. Na saradnju je srpske zvaničnike podsetio i predsednik Evropske komisije, Manuel Baroso:

"Mi tražimo od Srbije da ima punu saradnju sa Haškim sudom. To je od velike važnosti".

Premijer Koštinica je ponovio opredeljenost svoje vlade za punom saradnjom sa Haškim truibunalom, ilustrujući to činjenicom da su se do sada, na ovaj ili onaj način, brojni optuženi našli pred Sudom- slično će nastaviti sa svim preostalim optuženima koji se nalaze na teritoriji Srbije, obećao je predsednik vlade Srbije.

Konačno, najviše interesovanja novinara bude aktuelni pregovori o statusu Kosova i, posebno, nedavne tvrdnje medija o navodim predlozima Beograda o podeli Kosova. Na to gost iz Beograda odgovara da je reč o lažima koje širi albanski dnevnik Koha Ditore u Prištini- on tvrdi da zvaničnici Srbije nikada nisu govorili niti mislili o podeli Kosova. Iz jednostavnog razloga zato što su protiv deljenja Srbije, što podrazumeva i Kosovo - iz tog razloga, Srbija je protiv podele Kosova.

XS
SM
MD
LG