Linkovi

Oporavlja se teško povređeni fudbaler Bafalo Bilsa Kevin Everet


Fudbaler je na terenu doživeo povredu, koja ga je mogla koštati života. Kevin Everet, tajt-end NFL tima Bafalo Bils slomio je vrat u nedelju u meču protiv Denver Bronkosa, a lekari su se plašili najgoreg, govoreći da čak i ako Everet preživi, verovatno ostati paralizovan.

Međutim, na njemu su isprobali novu eksperimentalnu metodu smanjivši mu telesnu temperaturu, što je delovalo kao stavljanje leda na kičmenu moždinu. Hlađenje tela u cilju sprečavanja otoka već godinama se radi sa pacijentima koji imaju povrede mozga, ali ovo je prvi put da je ta metoda korišćena kod povreda kičmenog stuba. I po svemu sudeći, moguće da je dala rezultata, jer je Everet juče počeo da pomera udove.

Izgledalo je kao još jedno obično rušenje na NFL utakmici, ali nije bilo tako.

U sekundi, tajt-end Bafalo Bilsa Kevin Everet prestao je da se pomera. Preplašeni navijači su nemo posmatrali šta se dešava, a igrači na terenu počeli da se mole, dok je Everet odvežen na kolicima.

Posle operacije lekari su se brinuli za njegov život, i sumnjali da će 25-godišnji Teksašanin ikada hodati, jer je usled sudara njegov treći vratni pršljen udario u četvrti i teško oštetio kičmenu moždinu.

Od ovako teške povrede obično nema oporavka, ali brza reakcija lekara i jedna eksperimentalna metoda lečenja doneli su novu nadu.

«Mislim da će Kevin zbog toga jednog dana hodati», kaže dr Bart Grin, neurohirurg na Projektu za lečenje paralize Univerziteta u Majamiju, gde već neko vreme rade eksperimente u kojima se novim tehnikama i tehnologijom smanjuje temperatura tela.

«Sportisti koji je povređen 15 minuta ranije smanjili su telesnu temperaturu ubrzo posle povrede i uspeli da spreče trajno oštećenje kičmene moždine. To nikad ranije nije urađeno», dodaje dr Grin.

Čak i pre 12 godina, kada se povredio pokojni Kristofer Riv, to je bilo nezamislivo.

«Kristofer je govorio da je važno šta se uradi posle nesreće, da je ta prva reakcija od ključne važnosti», ističe predsednik fondacije Kristofer i dejna Rivs, Piter Vajlroter.

Ukoliko Kevinb Everet zaista ponovo bude hodao, to kako kažu lekari neće biti čudo, već rezultat posvećenog medicinskog istraživanja.

XS
SM
MD
LG