Linkovi

Havijer Solana: Predstojeći izbori na Kosovu od izuzetne važnosti


Današnji susret visokog predstavnika EU, Havijera Solane i lidera kosovske opozicije, Hašima Tačija, imao je, sa evropske strane, dvojak cilj - ukazati da je kooperativan stav albanske strane od iznimne važnosti, kao i da je mirno i demotratsko održavanje skorih izbora na Kosovu.

Današnj susret se desio na poziv Visokog predstavnika, koji je, kako kažu u njegovom kabinetu, želeo da lično prenese jednom od kosovskih lidera da računa na njegovu i ulogu ostalih lidera kososkih političkih partija, u konstruktivnom pristupu aktuelnim pregovorima. Portparol Havijera Solane, Kristina Galjak:

" Ključni cilj ovog sastanka za Solanu je bio da Tačiju prenese poruku o važnosti vremena ispred nas i odgovornosti kakvu lideri kosovskih partija imaju prema dva ključna pitanja- prvo su, naravno, pregovri koji su u toku i izbori na Kosovu 17. novembra. Zato je g. Solana zamolio svoga gosta da bude veoma angažovan u pregovorima o statusu, i od ključne je važnosti da se vidi jedinstvo albanskog pregovaračkog tima, od kojeg se
očekuje konstruktivna uloga u pregovorima. Solana je ukazao - da su i predstojeći izbori veoma važni i posebno je bitno da se održe u mirnoj atmosferi, imajući na umu stabilnost i proces odredjivanja budućnosti Kosova".

Prvi čovjek evropske bezbednosti i spoljne politike, Havijer Solana je od današnjeg gosta zatražio puni angažman ali i uzdržavanje od jednostranih poteza - uzvraćeno je obećanjem da se u narednim koracima kosovskog vrha neće zaobići Vašington i Brisel, koji, podsetio je Hašim Tači, podržavaju plan izaslanika Ahtisarija

"Nezavisnost je jedino rešenje statusa Kosova - to je najbolje rešenje, kada je reč o EU i NATO i najbolje je za mir i stabilnost regiona. Sa nezavisnošću Kosova će, sasvim sigurno, da započne i evropeizacija balkanskog regiona.

XS
SM
MD
LG