Linkovi

U mestu Ranče položen kamen temeljac za Hram sretenja gospodnjeg


U mjestu Ranče na granici Srbije i Crne Gore, gdje je episkop mileševski Filaret štrajkovao glađu od 28. avgusta do 8. septembra, danas je održan velik narodni skup i položen kamen temeljac za Hram sretenja gospodnjeg.

Skup je blagoslovio episkop Filaret, koji je služio svetu liturgiju sa mitropolitom dabrobosanskim Nikolajem i svještenstvom. Prisustvovali su mu uglavnom građani Pljevalja i Prijepolja, a dominirale su zastave Nove Srbije, Srpske narodne stranke, srpskih radikala, crkvene i druge.

Mogli su se vidjeti i transparenti na kojima je pisalo: ‘’Crna Gora i Srbija opet zajedno’’, ‘’Vladiko uz tebe smo’’, ‘’Policijo, pratite lopove i mafiju, a ne vladiku’’, a bilo je i uvrjedljivih parola.

U ime episkopa mileševskog besjedu na mjestu buduće crkve održao je mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Na skupu su govorili izaslanik mitropolita crnogorskog Amfilohija, protojerej Velibor Džomić, predsjednici Srpske narodne stranke Andrija Mandić i Nove Srbije Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije. Mandić i Ilić su najavili da će SNS i Nova Srbija danas potpisati sporazum o saradnji.

Ilić je rekao i da će Nova Srbija sjutra uplatiti deset hiljada EUR za gradnju Hrama sretenja gospodnjeg, ‘’crkve koju će graditi srpski narod Crne Gore i Srbije".

Srpska lista je organizovala skup podrške Filaretu “zbog torture koju je doživio i koja se najavljuje”.

Episkop mileševski je štrajkovao glađu do subote, zbog zabrane crnogorskih vlasti da uđe u Crnu Goru, jer se nalazi na listi osumnjičenih da pomažu haškim bjeguncima.

Vlada je u subotu odlučila da Filaretu ipak dozvoli ulazak u Crnu Goru isključivo radi vršenja vjerskih obreda i pod policijskim nadzorom.

XS
SM
MD
LG