Linkovi

'Nulta tačka', verovatno jedna od najkontroverznijih nekretnina na planeti


Takozvana 'Nulta tačka', mesto na kojem su se nalazile kule Svetskog trgovinskog centra, verovatno je jedna od najkontroverznijih nekretnina na planeti. Stotine hiljada posetilaca godišnje obilaze 'Nultu tačku', a nagadjanja o tome šta će biti izgradjeno na tom mestu obično su na vrhuncu uoči godišnjice terorističkih napada 11. septembra. Šest godina nakon napada, zapaža se sam neznatni napredak, ali oni koji rade na tome i dalje su optimisti i tvrde da će plan za obnavljanje 'Nulte tačke' biti realizovan do 2012. godine.

Posmatrajući sa ulice, teško je uočiti gradjevinske radove na «Nultoj tački». Ali, ako se pogleda odozgo razmere radova postaju jasnije. Svakoga dana, stotine gradjevinskih radnika bukvalno polažu temelje budućnosti donjeg Menhetna. Šest godina nakon terorističkih napada koji su promenili Njujork zauvek, odlaganja, rasprave i neuspesi doprineli su vidljivom manjku progresa na tom mestu.

Predsedavajući Razvojne korporacije donjeg Menhetna, Evi Šik, priznaje da je za to delom kriv nedostatak komunikacije.

«Suviše dugo u prošlosti, različiti akcionari sedeli su u svojim sobama, svojim kancelarijama i planirali sopstvene projekte», kaže Šik.

Kao predstavnik guvernera države Njujork Eliota Spicera za razvoj 'Nulte tačke', Šik je uveravao predstavnike medija, prilikom predstavljanja budućih planova za izgled, da su ti problemi sada prošlost.

«Kao što je rekao guverner, neće više biti lažnih obećanja i neće biti lažnih početaka», naglašava Šik.

I svakako, kako u momentu kada je on to rekao na 10. spratu Svetskog trgovinskog centra Sedam – jedine kule potpuno obnovljene od 11. septembra 2001. – radovi na velikom praznom prostoru ispod se nastavljaju. Uz prve čelične stubove «Kule slobode» koji su postavljeni, Leri Silverstin, gradjevinar sa dozvolom za izgradnju na «Nultoj tački», obećao je da će postaviti temelje za još nekoliko kula u narednih šest meseci.

«Gradnja će dostići nivo ulice godinu dana nakon početka rekonstrukcije, i od te tačke, čelična konstrukcija će rasti i kule tri i četiri biće sagradjene 2010. godine», kaže Silverstin.

Uprkos svim rečima optimizma, bilo je zastoja i tokom proteklih sedmica. Preko puta «Nulte tačke» nalaži se bivša zgrada «Dojče banke» – teško oštećena u napadima 11. septembra. Trenutno u fazi demoliranja sprat po sprat, u avgustu je postala smrtna zamka za dvojicu njujorških vatrogasaca. Posle njihove smrti, demoliranje je privremeno prekinuto.

«Trenutno nemamo tačan datum nastavljanja radova ili kada će biti završeni. Ali reći ću vam ovo, mi ćemo nastaviti bezbedno, pažljivo i ekspeditivno, ali ćemo srušiti tu nesrećnu zgradu i to uskoro», ističe Šik.

Sve strane navode da su im krajnji rokovi za izgradnju 2012. Trodimenzionalne animacije pokazuju kako bi grad Njujork mogao da izgleda ukoliko ti planovi budu ostvareni – serija kula koje se postepeno, u spirali, spuštaju prema trajnom spomeniku svima koji su nastradali tog sudbonosnog septembarskog jutra. Sada nazvan «Nacionalni memorijal i muzej 11. septembar», centralni deo plana predvidja dva prazna kvadrata, okružena fontanama, posvećena onima koji su izgubili svoje živote na dan terorističkih napada.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG