Linkovi

Božidar Đelić: Završena tehnička runda pregovora Evropska unija - Srbija


Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić i evropski komesar Oli Ren su danas ocenili da "tehnički" usaglašeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropska unija - Srbija otvara put ulasku Srbije u članstvo EU čim taj sporazum bude potpisan. Đelić je naglasio da očekuje da do potpisivanja sporazuma dodje do kraja godine i da Srbija status kandidata za članstvo u EU dobije 2008. Ren je istakao da će sporazum doneti ekonomske i trgovinske koristi srpskim gradjanima i povećati aposlenost i privredni rast.

Posebno je naglasio važnost da se taj sporazum i sprovede i da srpske vlasti blagovremno uspostave punu saradnju s Haškim sudom, zato što je to uslov za potpisivanje sporazuma. Za to će, naglasio je, biti od "bitne važnosti" poseta haškog tužioca Karle del Ponte krajem meseca Beogradu. Zamoljen da oceni može li rešavanje kosovskog pitanja usporiti pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, Ren je uzvratio da izveštaj Kontakt grupe generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu "neće biti prelazan, već "konačan". Jer, po njegovim rečima, "produžavanje agonije bi ugrozilo stabilnost Kosova, usporilo put Srbije ka Evropi, kao i pridruživanje celog Zapadnog Balkana" Evropskoj uniji.

Evropski komesar je saopštio i da je dobio dodatna objašnjenja da Srbija neće upotrebiti silu kad je u pitanju rešavanje kosovskog problema i da je u pitanju bio "nesporazum" oko izjave jednog člana srpske vlade, koju je američki list "Njujork tajms" protumačio proizvoljno kao pretnju silom.

Delegacije Srbije i Evropske unije su danas usaglasili osnovni tekst, sve anekse, sve protokole, tako da je srpska privreda spremna da, uz utvrdjeno prelazno razdoblje od šest godina, dostigne ravan koji će joj omogućiti da izdrži evropsku konkurenciju. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bi trebalo da bude parafiran u oktobru u Beogradu, naveo je Đelić, rekavši da očekuje da u srpsku prestonicu tada dodje Ren i stavi svoj paraf na sporazum u ime Evropske komisija. Srpski vicepremijer je istakao da će Srbija potpisati sporazum već do kraja godine, rekavši da je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo obećao predsedniku Srbije Borisu Tadiću da će to tehnički biti omogućeno, s tim da se uspostavi saradnja s Hagom. Posle toga očekujemo da Srbija tokom 2008. dobije status kandidata za članstvo EU, istakao je Đelić. A po njegovim rečima, EU je pored nagodbe oko industrijske proizvodnje "imala sluha" i za srpsku poljoprivredu, koju je "prepoznala kao strategijsku granu".

"Isto možemo da kažemo i za poljoprivredno-preradjivačaku industriju", zaključio je potpredsednik srpske vlade.

Romano Prodi: Posvetiti pažnju Srbiji

Italijanski premijer Romano Prodi pozvao je danas partnere u Evropskoj uniji da se Srbiji pruži politička i ekonomska podrška dok se traži rešenje za budući status Kosova.

"Ne možemo misliti o rešenju problema, a da Srbija nema ulogu u Evropi", rekao je Prodi na konferenciji za novinare posle razgovora sa slovenačkim kolegom Janezom Janšom na Brdu kod Kranja.

Prodi je rekao da je Evropsoj komisiji poslao pismo posvećeno saradnji sa Srbijom u kojem se podvlače politički i ekonomski aspekti, ali nije izneo više detalja.

Strategija EU za Kosovo tema je i današnjih razgovora francuskog predasednika Nikole Sarkozija i nemačke kancelarke Angele Merkel. Uticajni nemački dnevnik "Zidojče cajtung" piše da EU ima moć da spreči "katastrofu" i to ne tako što će nuditi dalje podsticaje, nego pretnjom da "nema više para".

Komesar EU za proširenje Oli Ren ranije je rekao da Beograd ne može napredovati na putu ka članstvu sve dok je osumnjičeni za ratne zločine Ratko Mladić na slobodi.

XS
SM
MD
LG