Linkovi

Nebezbedna hrana u najgorem slučaju može da bude fatalna


Prošle godine, prodavnice hrane u Sjedinjenim Državama uklonile su sveži spanać sa svojih polica nakon što su tri osobe umrle, a skoro 200 se razbolelo E-koli bakterijom u spanaću. A ranije ove godine, stotine su se otrovale salmonelom u puteru od kikirikija. Nedavno, američki zvaničnici okrivili u hranu za životinje proizvedenu u Kini za smrt više mačaka i pasa. Američka vlada takođe je uputila važno upozorenje na pet vrsta kineske morske hrane zato što su inspektori pronašli u njoj tragove neautorizovanih antibiotika. Najviši zvaničnik za bezbednost hrane u američkom Sekretarijatu za hranu i lekove Dejvid Ečeson, kaže da uvozni proizvodi sve više postaju problem zbog promene zahteva američkih potrošača.

«I ono što se dešava je da to ugrožava tržište uvozne robe i otvara pitanje globalnog snabdevanja hranom. Američki potrošači očekuju sveže proizvode i morsku hranu tokom cele godine».

Američka Komisija za međunarodnu trgovinu saopštila je da se uvoz hrane više nego udvostručio tokom poslednjih deset godina, na skoro 80 milijardi dolara. Istovremeno, broj zvaničnika FDA zaduženih za inspekciju isporuka hrane smanjio se u poslednjih pet godina. Od blizu 9 miliona isporuka hrane koje uđu u Sjedinjene Države godišnje, Ečeson kaže da su inspektori FDA u stanju da fizički ispitaju samo oko 1 odsto u laboratoriji.

«Šta je dosta? Kako možete da odredite šta je dosta? Ukoliko svaki artikal nije uzet, ispitan i testiran na svaki hemijski, mikrobiološki sastojak na koji možete da pomislite, vi nemate dovoljno. To jednostavno nije praktično i mi verovatno nikada nećemo imati izvore za to».

Danijel Febrikant kaže da FDA radi sve što može sa značajno ograničenim sredstvima. Febrikant je iz Udruženja za prirodne proizvode, neprofitne organizacije koja zastupa industriju prirodnih proizvoda.

«Mislim da uz količinu hrane koja dolazi u zemlju na dnevnoj bazi, sekretarijat nije primio novac sa federalnog nivoa, njihov budžet se stalno smanjuje već duže vreme i mislim da se od njih očekuje malo previše».

Febrikant ističe da većina sastojaka za prirodne proizvode dolazi iz Kine. Na primer, on kaže da se u Kini pravi oko 80 odsto vitamina Ce u celoj svetskoj industriji. Jedna od kompanija koje proizvode hranu, a koja sarađuje većinom sa Kinom i Indijom zbog svojih glavnih sastojaka je Onest ti, koja proizvodi i prodaje flaširani čaj i sokove. Kompanija je počela da radi 1998. i sada uvozi desetine hiljada tona lišća za čaj iz svih delova sveta. Predsednik kompanije i suosnivač Set Goldman kaže da on ima sreće zato što je se čajno lišće relativno lako skladišti i prevozi. On dodaje da njegova kompanija sarađuje sa nezavisnim inspektorima koji imaju sertifikat federalne vlade, koji rade na određenim lokacijama kako bi osigurali kvalitet proizvoda pre nego što se on pošalje u Sjedinjene Države.

«Ti inspektori uzimaju uzorke. Uzimaju uzorke lišća za čaj i analiziraju da li ima prisustva hemikalija koje ne bi trebalo da budu tu».

Uvoz je potpao pod pojačani nadzor u Sjedinjenim Državama. U julu, predsednik Buš ustanovio je vladinu komisiju na najvišem nivou koja treba da pronađe načine za bolje garancije bezbednosti hrane i ostalih proizvoda koji stižu u Sjedinjene Države.

«Deo strategije je da ćemo sarađivati sa zemljama iz kojih uvozimo dobra, kako bi osigurali da nam njihove procedure i praksa olakšaju stvari. I konačno, radićemo sa kompanijama koje uvoze dobra iz celog sveta, kako bi osigurali da je njihova praksa u skladu sa najvišim standardima koje smo postavili za Sjedinjene Države».

Industrija takođe preduzima sopstvene korake za poboljšanje bezbednosti hrane. Jedan od primera je nova saradnja između Udruženja za prirodne proizvode i američke Farmakopije, privatne grupe koja primenjuje standarde američke vlade za dodatke lekovima i hrani. Počevši od septembra, laboratorija američke Farmakopije u Šangaju, testiraće kineske sirovine za prečišćavanje i rezultati će ulaziti u bazu podataka. Na taj način, američke kompanije kojima su potrebne sirovine iz Kine imaće pristup listi imena ovlašćenih kineskih snabdevača.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG