Linkovi

SZO navodi da je majčino mleko najbolja hrana za novorođenčad


Ali statistike širom sveta pokazuju da se majčino mleko redovno odbacuje odmah nakon porođaja. Međutim, u jednom od najvećih gradova u Americi trude se da nauče svoje nove majke da je ta početna hrana bolja od fabričke formule.

U prvom satu nakon rođenja, zdravstveni stručnjaci kažu da nema bolje hrane za bebu od majčinog prvog mleka. Kolostrum, kako se naziva, daje bebi ajbolji početak u životu zato što je bogat antitelima. Ipak, međunarodne reklamne kampanje koje promovišu formulu za bebe bile su toliko uspešne da je Svetska zdravstvena organizacija pokrenula kampanju za dojenje kako bi parirala konkurenciji. U mnogim zemljama u razvoju zdravstveni radnici obučeni su da pruže podršku novim majkama u tehnikama dojenja. Poslednjih godina sve je veći pokret koji poziva majke da doje. Deniz Munjoz iz Njujorka kaže da bi ona dojila svoje dete da su joj lekari ukazali na zdravstvene dobiti.

«Nikada mi ranije nisu govorili o dojenju. Možda, da su mi rekli, ja bih to i uradila,» kaže ona.

Godinama su javne bolnice u Njujorku snabdevale nove majke besplatnom formulom za bebe. Neke studije pokazale su da su majke kojima je data besplatna formula bile manje sklone dojenju svojih beba. Doktor Suzan Veršolek iz Belvju bolnice u Njujorku kaže da to nije dobro za bebe.

«Ako date formulu u tom smislu to bi moglo da bude veoma štetno za ceo proces i neke majke nikada nisu dojile zbog toga».

Alan Aviles, predsednik njujorške Korporacije zdravstva i bolnica, kaže da grad želi da preokrene taj trend tako što će ohrabrivati majke da više doje.

»Želimo da budemo veoma jasni i pošaljemo poruku da dojenje zaista unapređuje zdravlje novoređenčadi. To je zdrav izbor».

Druge studije pokazuju da žene koje rade van kuće redovno biraju formulu radije nego dojenje. Kim Džendi je predsednica Nacionalne organizacije žena i aktivistkinja za ženska prava.

«Ukoliko kažete novoj majci da treba da doji zato što je to dobro za njenu bebu, a onda njen poslodavac učini nemogućim za nju da to radi – sve što ste učinili je da majku grize savest. Niste ništa rešili,» kaže Džendi.

Svetska zdravstvena organizacija ističe da dojenje snabdeva bebe svim hranljivim materijama koje su im potrebne u prvih šest meseci i najmanje pola od onoga što je potrebno u ostatku prve godine. To je dar od majke koji pomaže u zaštiti dece od bolesti i kasnije u njihovom životu.

XS
SM
MD
LG