Linkovi

Ursula Plasnik: Jednostrane izjave o Kosovu, u ovoj fazi nisu od pomoći


Ministar inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik kritikovala je Sjedinjene Američke Države zbog najave da će priznati moguće jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

"Takve jednostrane izjave u ovoj fazi nisu od pomoći", rekla je Ursula Plasnik.

Primijetivši da takve najave nisu ništa novo, ona je ukazala na posebnu odgovornost koju imaju "naši partneri i prijatelji" koji su stalni članovi Saveta bezbednosti Ujedinujenih nacija i naglasila da to važi kako za Vašington, tako i Moskvu. Prema riječima Plasnikove, Evropska unija ulaže velike napore i "sa lupom" traži i poslednje "prostore za pregovore", zbog čega bi bilo dobro kada bi bila podržana.

"Jednostrani potezi bilo koje vrste ne bi bili od koristi", naglasila je ona.

Povodom najava iz Prištine o jednostranom proglašenju nezavisnosti, Plasnikova je kazala da je "EU poznata želja Kosovara za samostalnošću" i da to nije nikakvo iznenađenje. Ona je istakla da se trenutno vode pregovori i da će 27. septembra u Njujorku doći do prvih direktnih razgovora Beograda i Prištine.

Koštunica naložio Jevremoviću da obavesti sve članice SBUN o pretnji SAD

Predsednik Vlade Vojislav Koštunica naložio je ambasadoru Srbije pri Ujedinjenim nacijama Pavlu Jevremoviću da odmah obavesti sve članice Saveta bezbednosti o otvorenoj pretnji SAD teritorijalnoj celovitosti Srbije.

Kako je rečeno u kabinetu premijera, ambasador Jevremović preneće poruku da SAD, sprovodeći politiku sile, direktno ugrožavaju suve-renitet i teritorijalni integritet Srbije.
Stav SAD da će priznati jednostrano nezavisnost pokrajine pred-stavlja i pretnju da će ta zemlja na najgrublji nain prekršiti obavezujuću Rezoluciju 1244 i Povelju UN, preneće ambasador Srbije pri UN. Predsednik Vlade Srbije naložio je da ista poruka bude preneta i predstavnicima Rusije i EU u posredničkoj trojci Kontakt grupe Aleksandar Bocan Harčenku i Volfgangu Išingeru.

U slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova Srbija ne bi imala izbora sem da oštro reaguje na pokušaj ugrožavanja svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali "bi upotrebila sva diplomatska i politička sredstva, a ne bilo kakvu vrstu vojne i bezbednosne aktivnosti", izjavio je danas ministar inostranih poslova Vuk Jeremić i dodao da je Srbija spemna da nastavi pregovore o statusu Kosova i posle 10. Decembra, ukoliko se do tada ne nađe rešenje.

XS
SM
MD
LG