Linkovi

Vladika mileševski Filaret odustao od daljeg protesta i štrajka glađu


Vladika mileševski Filaret odustao je danas od daljeg protesta i štrajka glađu koji je počeo zbog zabrane ulaska u Crnu Goru. Nakon što je crnogorska vlast juče odlučila da vladiki Filaretu dozvoli ulazak u Crnu Goru isključivo radi vršenja vjerskih obreda i pod nadzorom državnih organa, najavljeno je da će episkop mileševski Filaret prisustvovati sjutrašnjem mitingu na graničnom prelazu Ranče, koji će organizovati Srpska lista, i blagosloviće taj skup.

To je crnogorskim medijima saopštio potpredsjednik Srpske narodne stranke Novica Stanić. Stanić, koji je ljekar, kazao je da je sinoć posjetio Filareta u prijepoljskoj bolnici i "on je obećao da će doći".

"Kad je izdržao 12 dana štrajk glađu, izdržaće i ovaj napor sjutra", ocijenio je Stanić.

On je naglasio da se skup organizuje u znak podrške vladici Filaretu zbog torture koju je doživio i koja se najavljuje.

Prema njegovim riječima, nema primjera u 21. vijeku da se crkveni velikodostojnik sprovodi pod policijskom pratnjom dok vrši vjerske obrede.

"Čudi me da su zaboravili da mu stave i lisice na ruke", kazao je Stanić.

"To nije nadzor nad vladikom Srpske pravoslavne crkve već policijski nadzor nad njegovim narodom u Crnoj Gori i SPC", rekao je on.

Episkop je potpuni post na srpsko-crnogorskom graničnom prelazu Ranča počeo 28. avgusta, nakon što su mu crnogorske vlasti zabranile da pređe granicu s obrazloženjem da se nalazi na "crnoj listi" Evropske unije osumnjičenih da pomažu haškim bjeguncima.

XS
SM
MD
LG