Linkovi

Al Kaida preuzela odgovornost za samoubilačke napade u Alžiru


Oko 5.000 građana okupilo se danas u centru Alžira kako bi protestovali zbog najnovijih bombaških napada u kojima je poginulo najmanje 57 osoba. Krilo Al-Kaide za severnu Afriku juče je saopštilo da stoji iza dva samoubilačka napada u Alžiru. Meta jednog napada bio je i lično alžirski predsednik Abdelaziz Buteflika.

U napadu bombaša samoubice na kasarnu obalske straže u lučkom gradu Delis, na istoku Alžira, juče je poginulo 37 osoba. Dva dana ranije u napadu u Batni poginulo je namanje 20 osoba, kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv u grupi ljudi koja je čekala dolazak Buteflike.

Na današnjem protestu građani, uglavnom žene, uzvikivali su parole "teroristi nisu muslimani" i "alžirski narod odbacuje terorizam i podržava predsednika Abdelaziza Butefliku".

Predsednik Udruženja žrtava terorizma Filki Salima rekao je da se Alžirci moraju boriti protiv terorista dok ih potpuno ne istrebe. Nacionalno pomirenje je jedini način da se reši kriza, uzvikivali su mnogi građani okupljeni na protestu koji je organizovao najveći sindikat - Generalni savez alžirskih radnika. Vođa UGTA Abdelmadžid Sidi Said rekao je da se današnji Alžir razlikuje od onog 1997. godine, kada je više stotina građana poginulo u napadima za koje su vlasti optužile islamističke pobunjenike. Skup je održan na zatvorenom stadionu u alžirskoj prestonici, pošto su u toj zemlji zabranjena javna okupljanja na otvorenom.

XS
SM
MD
LG