Linkovi

9. septembra, 14. godišnjica akcije hrvatske vojske u Medačkom džepu


Sutra se navršava 14 godina od akcije hrvatske vojske na podvelebitska sela južno i jugoistočno od Gospića u kojoj je poginulo ili nestalo 88 Srba, od kojih 42 civila. Hrvatska vojska je 9. septembra 1993. iznenada napala podvelebitska sela u okolini Gospića, koja su bila već 18 meseci pod zaštitom snaga UN.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas", hrvatska strana je po završetkuakcije predala srpskoj 52 leša, a priadnici UNPROFOR-a pronašli su naknadno još 18 leševa, koji su većinom bili masakrirani. U maju 2000. istražioci su pronašli još 11 leševa skrivenih u septičkoj jami u nekadašnjem srpskom delu Gospića, od kojih je šest identifikovano DNK metodom, naveo je "Veritas". Na spisku nestalih i neidentifikovanih još se nalazi 12 lica.

Za zločine u Medačkom džepu Haški tribunal podigao je optužnice protiv trojice generala hrvatske vojske - Janka Bobetka, Rahima Ademija i Mirka Norca, koje ih terete za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. Prema optužnici, snage hrvatske vojske su pod njihovom komandom tokom ofanzive na Medački džep "potpuno uništile selo, lišavajući srpsko civilno stanovništvo kuća i domaćinstava".

Hrvatske vlasti nisu izručile Bobetka i on je do 29. aprila 2003, kada je umro, sve vreme bio u zagrebačkoj bolnici. Rahim Ademi se dobrovoljno predao Haškom sudu, a potom pušten na slobodu do početka sudjenja. Haški tribunal je zvanično prebacio Hrvatskoj na sudjenje slučaj hrvatskih generala Rahima Ademija i Mirka Norca i protiv njih je u toku sudjenje na Županijskom sudu u Zagrebu. General Norac je u Hrvatskoj pravosnažno osudjen na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima u okolini Gospića.

XS
SM
MD
LG