Linkovi

APEK: Pregovori o trgovini, klimatske promene i globalna bezbednost


Ministri inostranih poslova i trgovine zemalja članica Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma (APEK) najavljuju da će zakočeni medjunarodni trgovinski pregovori, klimatske promene i globalna bezbednost biti u vrhu dnevnog reda na samitu lidera APEK-a ovog vikenda. Sastanak se oržava u Sidneju u Australiji. Australijski ministar trgovine Voren Tras kaže da su zakočeni pregovori Svetske trgovinske organizacije, poznati pod nazivom “Doha runda” - tema o kojoj su vodjeni najdetaljniji razgovori na sastanku ministara.

"Rasprava koja je možda najiscrpnije vodjena na ministarskom nivou odnosila se na rundu iz Dohe, i potrebu da se što pre dodje do zadovoljavajućeg zaključka multilateralnih trgovinskih pregovora. Svi delegati su očigledno svesni neopodnosti da se hitno učini sve što je u našoj moći kako bi se pregovori iz Dohe uspešno priveli kraju.”

Pregovori Svetske trgovinske organizacije zakočeni su zbog neslaganja razvijenih država i zemalja u razvoju u vezi sa subvencijama za poljoprivrednike i pristupu uvezenoj robi.

Australijski šef diplomatije Aleksandar Dauner kaže da su se učesnici saglasili da bi globalno zagrevanje trebalo da bude u vrhu prioriteta kada se šefovi država i vlada 21 članice APEK-a okupe na formalnom sastanku u Sidneju u subotu i nedelju.

“Ministri su pozdravili odluku da klimatske promene i ekološki prihvatljivi razvoj budu ključna tema u središtu pažnje lidera APEK-a.”

Dauner kaže da su bezbednosna pitanja i borba protiv terorizma takodje bile dominantne teme razgovora na ministarskom nivou.

"Takodje smo izrazili podršku snažnom anti-terorističkom programu, uključujući načine da se suzbije finansiranje terorista, i zaštite naše zalihe hrane, informacioni sistemi, energetska infrastruktura i javni prevoz od terorističkih napada.”

Preporuke ministara biće prosledjene šefovima vlada koji ovih dana pristižu u Sidnej.

XS
SM
MD
LG