Linkovi

EU: Napori međunarodne zajednice da se pomogne Beogradu i Prištini


Evropski predstavnik u Trojci Kontakt grupe, nemački diplomata Volfgang Išinger, sastao se danas sa visokim predstavnikom Evropske unije, Havijerom Solanom, razgovarajući samo o jednoj temi -Kosovu, te ulozi Evropske unije i Troike u kojoj je predstavljena u procesu koji bi se trebao okončati nalaženjem održivog kosovskog rešenja za Kosovo.

Šta je Trojka do sada učinila, uključujući i nedavne susrete u Beču, tema je susreta koji se danas, održao u kabinetu Solane. Kako je nakon sastanka saopšteno, ambasador Išinger je uveravao svoga domaćina da će, kada je Trojka u pitanju, "sve biti učinjeno" kako bi se što uspešnije okončala poverena im misija, o čemu će 10. decemba biti pripremljen izveštaj generalnom sekretaru UN, Ban Ki-Munu. Do tada preostaje još mnogo posla, ukazuje i šef Solaninog kabineta, Kristina Galjak koja misli da je prerano da se odustaje od nade da će doći do sporazuma:

"Proces je u toku - bilo je bilateralnih susreta, Trojke sa dve strane, planira se i sastanak sa obe strane zajedno, licem u lice, zato ne pristajemo da sada, na početku septembra tvrdimo kako će proces, koji će se okončati 10. decembra propasti - To ne želimo da učinimo. Naravno, biće veoma teško, naravno, stajališta dve strane su potpuno suprotstavljena, ali u uspeh pregovora se ulaže i ulagaće se ozbiljan napor".

Danas je, pored ostalog, ponovljena puna podrška Brisela radu Trojke i ambasadora Išingera, koji će o Kosovu razgovarati i sa evropskim ministrima spoljnih poslova koji se sutra okupljaju u Portugalu na dvodnevnom nefomalnom susretu.

"Ministarski sastanak je prvi takve vrste od kako se poduzimaju novi napori međunarodne zajednice da se pomogne Beogradu i Prištini da dođu do sporazuma oko Kosova. Zato je od ključne važnosti da ministri analiziraju posao koji je do sada obavljen i da razgovaraju o tome šta da čini EU kako bi nastavila sa vodećom ulogom u ovom procesu. Sasvim je jasno da smo mi sada ti koji smo na čelu procesa, zajedno sa Amerikancima i Rusima- procesa koji bih nazvala konačnim, zadnjim i ključnim nastojanjem da se dođe do sporazuma Beograda i Prištine" kaže Kristina Galjak.

I u saopštenju Solaninog kabineta, izdatom povodom današnjeg sastanka, naglaša se kako je Kosovo od ključne važnosti za Evropu, koja je odlučna da sačuva jedinstvo, braneći vlastite interese- pre svih, stabilnost, prosperitet i evropsku budućnost Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG