Linkovi

Građani Nemačke ponovo žive u strahu od međunarodnog terorizma


Građani Nemačke ponovo žive u strahu od međunarodnog terorizma, isto kao u vreme neposredno posle terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001. godine. Danas objavljeno ispitivanje javnog mnjenja instituta Forza pokazalo je da se 76 odsto nemačkih građana boji novih napada. Istrovremeno su Nemci pesimisti kada je reč o izgledima međunarodne zajednice da se suprotstavi terorizmu – samo 26 odsto građana veruje da mere koje se sada primenjuju imaju izglede za uspeh, ostali ih smatraju bezizglednima

Nemačke vlasti ionako već mesecima upozoravaju na povećanu terorističku opasnost u zemlji i pripremaju zakonske mere koje treba da pospeše borbu protiv terora. Među njima su i predlozi, poput onog koji se odnosni na onlajn-pretrese kompjutera sumnjivih osoba, koji su izazvali oštru kritiku liberalne javnosti. Smatra se da ovakve mere u borbi protiv terorizma zadiru preduboko u sferu ličnih sloboda i zagarantovanih ustavnih prava.

Raspravu koja se o mogućnostima uspešnog suzbijanja terorizma vodi u zemlji dodatno je rasplamsalo jučerašnje hapšenje trojice pripadnika nemačke ćelije organizacije Unija islamskog džihada. Vlasti su saopštile da su njihovim hapšenjem sprečen najveći teroroistički napada do sada planiran u Nemačkoj.

Planirani ciljevi uhapšene trojke, koju su činila dve Nemca koji su prešli u islam i jedan Turčin iz Nemačke, bile su američke institucije u Nemačkoj, odnosno mesta na kojima se najčešće nalazi dosta građana SAD.

Nemačke vlasti su danas potvrdile da se pored navedene uhapšene trojice, istraži postupak poveden i protiv sedam daljih osoba za koje se pretpostavlja da su u pozadini vukli konce ili im pomagali u pripremama za izvođenje sada osujećenih napada. Nemačke političare posebno je zabrinulo to što su dvojica juče uhapšenih Nemci koji su prešli u islam, a treći Turčin odrastao u Nemackcoj. Danas su se čuli čak i prvi zahtevi da bezbednosne vlasti posebno prate one Nemce koji su postali muslimani. Ssef vlade najveće savezne pokrajine, Bavarske, Ginter Bekštajn je podržavajući ovo istakao da su „konvertiti uvek skloni posebnom fanatizmu da bi dokazali da su dostoji novoprimljene religije“.

Domaći terorizam, odavno je tema koja ne brine samo Nemačku, već i druge zemlje – Francusku, Veliku Britaniju ili Španiju. Na nedavnom sastanku ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije (G-8) najavljeno je da će posebna pažnja u borbi protiv terorizma biti posvećena radikalizaciji i porastu spremnosti na upotrebu sile u sopstvenim zemljama.

XS
SM
MD
LG