Linkovi

Slučaj episkopa Filareta pojačava tenzije između Podgorice i Beograda


Nakon što je posetio vladiku mileševskog Filareta koji već devet dana štrajkuje gladju na srpsko-crnogorskom prelazu Ranča, srpski ministar za infrastrukturu Velimir Ilić otkazao je posetu crnogorskom ministru saobraćaja Andriji Lomparu.

"Ako jedan vladika ne može da udje u Crnu Goru, onda ne mora ni jedan ministar", rekao je Ilić.

Ilić je posle susreta sa vladikom rekao da neće otići na zakazani susret sa crnogorskim ministrom saobraćaja.

"Posetio sam vladiku Filareta i posle one tužne slike koju sam video, da na snegu štrajkuje gladju, jer mu nije dozvoljen ulazak, smatrao sam da ako jedan srpski vladika ne može da udje u Crnu Goru, onda ne mora ni jedan srpski ministar", rekao je ministar za infrastrukturu.

Prema njegovim rečima, vladika Filaret mu je tokom susreta rekao da će istrajati u štrajku, koji je počeo pošto mu crnogorske vlasti nisu dozvolile ulazak, jer je na listi osumnjičenih za pomaganje haškim optuženicima. "Zamolio sam ga da prekine taj štrajk, jer on je dijabetičar, hitna pomoć je bila tu da mu daje infuziju i znam da to nije dobro za njegovo, ionako loše zdravlje, ali nadam se da će se taj problem prevazići", rekao je Ilić. Ministar je izrazio očekivanje da će "Crna Gora shvatiti da Srbi koji žive u njoj, i ne stide se što su Srbi, moraju imati pravo na veru i stalni kontakt sa Srpskom pravoslavnom crkvom".

Lompar trostruko razočaran

Nedolazak srpskog ministra za infrastrukturu Velimira Ilića u Podgoricu na zakazani razgovor sa crnogorskim zvaničnicima, predstavlja neočekivani politički trik, ocenio je crnogorski ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar.

“Žao mi je što je ovako važan sastanak za saobraćaj zloupotrebljen, i što će ostati zacrtan u odnosima Srbije i Crne Gore kao nešto na šta niko neće biti ponosan, i što će nadživeti i mene i Ilića”, kazao je Lompar u obraćanju novinarima.

U Crnoj Gori, koja je sada samostalna i međunarodno priznata država, šokirani su ovakvim ponašanjem srpskih zvaničnika i traže izvinjenje. Crnogorski zvaničnici smatraju da je Simić, svojom jučerašnjom izjavom, uvredio Crnu Goru i njene građane. Crnogorska ambasadorka u Beogradu Anka Vojvodić uručila je srpskom Ministarstvu inostranih poslova oštar protest zbog izjave savetnika premijera Srbije. Anka Vojvodić je ocenila da su Ilić i Simić napravili veliku štetu Srbiji, a ne Crnoj Gori, a u protestno noti je vlastima u Srbiji zamereno i zbog nenajavljenog otkazivanja posete Crnoj Gori ministra za infrastrukturu Velimira Ilića.

"Zbog budućih dobrih odnosa dve države odlučili smo se na tu vrstu protesta", rekla je ona i dodala da joj je drago što je u medijima čula da Vlada Srbije nije stala iza postupaka dva službenika Srbije. "Sve što se juče dogodilo i ono što je ponovljeno toliko puta, ne s dobrom namerom i očigledno ne slučajno, zaslužuje izvinjenje", ocenila je ambasadorka.

Ona kaže da očekuje da će "izvinjenje uslediti javno, sa visokog nivoa".

Podrška Iliću od prosrpske opozicije

Srpska narodna stranka ocenila je očekivanom odluku srpskog ministra Velimira Ilića da ne doputuje u Podgoricu na zakazane razgovore sa crnogorskim zvaničnicima, navodeći da je vlast u Crnoj Gori uspela do krajnjih granica da zategne odnose sa Srbijom.

Pogoršano zdravstveno stanje vladike Filareta

Zdravstveno stanje episkopa mileševskog Filareta koji devet dana štrajkuje gladju na graničnom prelazu Ranče sa Crnom Gorom u sredu je pogoršano, izjavio je direktor Doma zdravlja u Prijepolju Mirsad Ljuhad. Episkop Filaret oseća malaksalost, vrtoglavicu, srčane tegobe, a nivo šećera u krvi koji je izmeren jutros iznosi 11, rekao je direktor prijepoljskog Doma zdravlja i dodao da lekari nisu ustanovili predinfarktno stanje kod njega kako su javili neki mediji. Na pogoršanje zdravstvenog stanja uticali su i nepovoljni vremenski uslovi jer je u tom delu veoma hladno tokom noći.

"Savetovali smo mu da predje u bolnicu ali je on to odbio", kazao je Ljuhad.

Crnogorske vlasti zabranile su episkopu Filaretu u više navrata, a poslednji put 28. avgusta, da udje u Crnu Goru, nakon što je Haški tribunal objavio njegovo ime na listi pomagača optuženima za ratne zločine kojima je zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije.

XS
SM
MD
LG