Linkovi

Obeležena deseta godišnjica smrti Majke tereze


Danas je 10. godišnjica smrti majke Tereze obeležena u Kalkuti procesijom i multikonfesionalnim bogosluženjem, dok je papa Benedikt vernicima u Rimu poručio da je ona ona bila istinski Hristov sledbenik. A ove nedelje izlazi iz štampe i zbirka pisama majke Tereze. Knjiga je iznenadila javnost jer pisma oslikavaju verske dileme ove monahinje koja se često osećala da ju je Hrist -- kako je sama govorila -- napustio...

Knjiga obelodanjuje da je majka Tereza -- koja je 1979. dobila Nobelovu nagradu za mir za svoj humaniratni rad u Indiji -- godinama živela u duševnoj agoniji, ophrvana sumnjama i osećanjem ”užasnog mraka u duši.“ Knjigu naslovljenju ”Budi moja svetlost: pisma svetice iz Kalkute“ uredio je otac Brajan Kolodejčuk koji je majku Terezu poznavao 20 godina.

Knjiga je u stvari komentar onoga što ja nazivam definicijom misije majke Tereze koja mi je rekla: ”Ako ikada budem proglašenom svetom, biću svetica mraka. Neću biti na nebesima; biću svetlost za one u mraku zemaljskom.

Majka Tereza -- poznata kao ”svetica siromašnih“ -- preko 40 godina je negovala jadne, bolesne, siročiće i beskućnike koji su umirali na ulicama Kalkute.

”Ona je istinski davala, bila je potpuno posvećena svojim bližnjima i sasvim se odrekla ličnog života.“

Otac Brajan, koji predvodi nastojanja da se majka Tereza proglasi svetom, ne veruje da će njena pisma baciti senku na njenu posevećenost veri. Mada ta pisma ukazuju na trenutke duboke dileme i obeshrabrenja, ona takodje kazuju priču o duhovnom životu jedne izuzetne monahinje, smatra on.

Potpuna, bespogovorna predaja Bogu nije ništa novo u veri, ali takva posvećenost pod tako bolnim okolnostima dirljiva je i pleni... Neka od pisama su vrlo potresna.

Oni koji su poznavali majku Terezu tvrde da njene duševne dileme nisu značile udaljavanje od Svevišnjeg. Vera majke Tereze bila je nepokolebljiva, a njena duševna borba bila je u stvari bolno i večito traganje za Bogom, kaže otac Brajan. Papa Jovan Pavle II beatifikovao je majku Terezu 2003. samo šest godina posle njene smrti. Preostaje da se desi još jedno čudo vezano za majku Terezu -- čudo koje Vatikan treba da prizna i dokumentuje -- da bi ona bila proglašena sveticom.

XS
SM
MD
LG