Linkovi

Bernar Kušner apeluje na jedinstvo EU u odnosu na budući status Kosova


Francuski šef diplomatije Bernar Kušner ponovo je danas apelovao na jedninstvo članica Unije u odnosu na proces odlučivanja statusa Kosova.

Bernar Kušner je u Bukureštu, na konferenciji za novinare sa srpskim kolegom po funkciji Vukom Jeremićem kazao da članice Evropske unije moraju da zadrže jedinstven stav o budućnosti Kosova.

“Stvarno bi bila nanesena šteta evropskoj i zajedničkoj obrambenoj politici ako se članice Unije podijele na one koji priznaju nezavisnost Kosova i one koje je ne priznaju, rekao je Kušner ističući da je jedinstvo članica EU najvažniji cilj i da stav 27 država članica ne mora da bude u potpunosti podrška tvrdom stavu koji je juče saopštila zvanična Moskva, niti stavu Sjedinjenih država koji je vrlo čvrst.

Srpski šef diplomatije rekao je da je Beograd spreman da nastavi pregovore pod uslovom da njihov ishod – kako je rekao – ne krši "suverenitet i teritorijalni integritet Srbije kao demokratske i medđunarodno priznate države”.

"Spremni smo da učinimo ustupke, da budemo vrlo fleksibilni u definiciji autonomije i ovlaštenja Prištine, ali prerogativi suvereniteta bi – rekao je Jeremić – trebalo da ostanu u nadležnosti Beograda”.

Kušner i Jeremić su razgovarali na marginama dvodnevnog sastanka koji je organizovalo rumunsko ministarstvo inostranih poslova.

Išinger razgovarao sa Koštunicom

Posrednička trojka je saglasna da glavna tema budućih razgovora treba da bude budući status Kosova i Metohije, izjavio je danas predstavnik EU u međunarodnoj trojci Volfang Išinger u razgovoru sa predsednikom Vlade Srbije Vojislavom Koštunicom.

Išinger je istakao da je važan cilj posredničke trojke da se dođe do kompromisnog rešenja koje će biti odobreno u Savetu bezbednosti UN, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Uz upozorenje da svakodnevno stižu najave albanskih separatista da će do kraja godine na osnovu Ahtisarijevog plana proglasiti jednostra-nu nezavisnost, Koštunica je naglasio da Srbija zahteva od međunarodne zajednice da odmah i unapred odbaci i osudi svaki akt jednostrane nezavisnosti, jer samo Savet bezbednosti UN ima mandat da donese odluku o budućem uređenju pokrajine.

Svaka država koja bi se usudila da prizna jednostranu nezavisnost pokrajine najgrublje bi pogazila suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, a tim činom bi istovremeno bio ponižen autoritet Saveta bezbednosti i samih UN, nagalasio je premijer.

On je upoznao Išingera da će Srbija poništiti svaki nelegitimni akt o jednostranoj nezavisnosti i da će saglasno Povelji UN i Ustavu Srbije Kosovo i Metohija uvek biti sastavni i neotuđivi deo teritorije Srbije.

A u novom stranačkom programu, koji je Predsedništvo DSS-a juče usvojilo, navodi se da je ta stranka protiv ulaska Srbije u NATO. Od-luku o eventualnom pristupanju Srbije bilo kom vojnom savezu, pa i NATO niko ne može da donese bez izjašnjavanja građana na referendumu", rekao je portparol DSS-a Branislav Ristivojević i dodao da DSS pozdravlja pristupanje programu Partnerstvo za mir.

Analitičar Đorđe Vukadinović je ocenio da različiti stavovi vladajućih partija o priključenju NATO za sada ne ugro-žavaju stabilnost koalicije ali da bi Vlada Srbije teško mogla da opstane u slučaju da dođe do jednostranog proglašenja i priznanja Kosova.

XS
SM
MD
LG