Linkovi

Vašington: Negativan izveštaj istražne komisije Kongresa SAD o Iraku


U izveštaju istražne agencije Kongresa navodi se da Irak nije ispunio većinu postavljenih zadataka koji služe kao smernica u proceni političkog, ekonomskog i vojnog progresa. To je prvi u nizu izveštaja, koje će Kongres tokom narednih dana staviti na raspolaganje javnosti u svetlu sve većeg broja zakonodavaca koji se zalažu za povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Istražna agencija Kongresa saopštila je da je Irak ispunio samo 3 od 18 postavljenih zadataka, da uopšte nije ispunio dodatnih 11, a delimično samo četiri.

Revizor Istražne agencije Kongresa Dejvid Voker izneo je pred Odborom za odnose sa inostranstvom podatke o činjeničnom stanju u Iraku:

“ Sve u svemu, ključni zakoni nisu usvojeni, nasilje je i dalje na visokom nivou i nije jasno da li će iračke vlasti iskoristiti 10 milijardi dolara namenjenih za obnovu zemlje.“

Prema Vokeru, zadaci koje je iračka vlada ispunila su: formiranje zajedničkih bezbednosnih stanica u Bagdadu, obezbedjenje prava manjina u iračkom parlamentu i stvaranje pomoćnih odbora za bezbednosni plan Bagdada.

Napredak nije ostvaren u suzbijanju sektaškog nasilja, eliminaciji uticaja paravojnih snaga u oblasti lokalne bezbednosti i ublaženju restrikcija za članove stranke Bat da imaju javne funkcije. Isto tako, nije usvojen zakon kojim bi se garantovala podjednaka distribucija prihoda od nafte svim iračkim etničkim grupama.

Kritičari strategije Bušove administrcije u Iraku, poput senatora Džona Kerija, demokrate iz Masačusetsa, odmah su se pozvali na sadržaj izveštaja:

“ Teško je doneti bilo kakvu procenu -- jedino je jasno da neuspešna politika nije dobila prelaznu ocenu .”

Republikanski senator Ričard Lugar iz Indijane rekao je da izveštaj pokreće zabrinjavajuća pitanja o spremnosti funkcionera iračke vlade da postignu političko pomirenje.

“Ako konačan odgovor glasi da su Iračani zainteresovani samo za funkciju ili komandni položaj, a ne i za dobrobit gradjana, nastaviće gradjanski rat, a to je strašna dilema.”

Mada je Bela kuća potvrdila da svi postavljeni zadaci nisu ispunjeni, portparol Toni Frato apelovao na zakonodavce da pričekaju detaljniji izveštaj američkog ambasadora u Iraku Rajana Krokera i glavnog američkog vojnog komandanta u Iraku, generala Devida Petreusa.

Pored toga, penzionisani marinski general Džejms Džons, inače šef nezavisne komisije koju je formirao Kongres, podneće ove nedelje izveštaj zakonodavcima o iračkim bezbednosnim snagama. Republikanski senator Džon Vorner iz Virdžinije, uticajni član senatskog odbora za pitanja oružanih snaga, apelovao je prošlog meseca na predsednika Buša da krajem godine počne da polvači američke snage iz Iraka.

Tokom nenajavljene poseta predsednika Buša Iraku u ponedeljak, predsednik je ukazao na progres u bezbednosnoj situaciju u pokrajini Anbar i ukazao na mogućnost povlačenja odrejdenog broja američkih vojnika ako se progres nastavi.

XS
SM
MD
LG