Linkovi

Egipat upozorava na nestabilnost u regionu Bliskog istoka


Egipatski funkcioneri preneli su evropskim političarima na jednom sastanku u Aleksandriji, u Egiptu, da će svaka mirovna konferencija koja ne dovede do mira između Izraela i Palestinaca pojačati gnev, nezadovoljstvo i ekstremizam na Bliskom istoku.

Egipatski predsednik Hosni Mubarak najpre se sastao sa italijanskim ministrom inostranih poslova Masimom d’Alemom i bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom, sadašnjim mirovnim izaslanikom takozvanog Kvarteta za Bliski istok. Razgovor je bio usredsređen na mirovnu konferenciju sazvanu za novembar, pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država. Predstavnik egipatskog predsednika, Sulejman Avad, rekao je novinarima da bi ta konferencija morala da se završi sa opipljivim rezultatima.

”Predsednik Mubarak je više puta ponovio da put ka Iraku, put ka pobedi nad terorizmom i fundamentalizmom, vodi kroz mirovni proces i kroz Jerusalim.“

Avad je istakao važnost tih mirovnih razgovora za smirivanje nasilja u regionu.

”Propast te konferencije neće moći da vodi ka poboljšanju situacije na Bliskom istoku. Naprotiv, to će samo još više iskomplikovati već komplikovanu situaciju.“

Kao prva arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum sa Izraelom, Egipat je odavno u središtu izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. Ali nedavni neuspeh u posredovanju između rivalskih palestinskih frakcija u pojasu Gaze i snažna podrška za saudijski mirovni plan gurnuli su Egipat sa scene. Predsednik egipatskog medijskog konzorcijuma Rose al-Jusef, Karam Gabr, ne slaže se sa tim gledištem:

Gabr kaže da je uloga Egipta važna jer Kairo ima dobre odnose sa svim stranama u konfliktu, što mu omogućava da bude uspešan posrednik. Niz sastanaka koje će predsednik Mubarak imati sa evropskim i regionalnim liderima završiće se sastankom sa libanskim premijerom Fuadom Siniorom.

XS
SM
MD
LG