Linkovi

London: «Duh života» nije samo prikaz istorije islamske umetnosti


Desetine hiljada ljudi su već videle izložbu remek dela islamske umetnosti u Centru «Ismailija» u Londonu, koja je otvorena pre nekoliko nedelja. Na izložbi je predstavljena jedinstvena zbirka od 165 radova iz islamskog sveta – sastavljena da bi se podstakli razumevanje i dijalog.

«Duh života» nije samo prikaz istorije islamske umetnosti. Izložbom se upućuje posebna poruka posetiocima. Mnoge slike, rukopisi ikeramika, ukazuju na rano preklapanje istočne i zapadne kulture i muslimanskog i hrišćanskog identiteta. Radovi premošćavaju period od više od hiljadu godina – od 9. do 19. stoleća. Potiču, takođe, sa geografski širokog područja – od Španije na zapadu, sve do Indonezije na dalekom istoku. Izložba pokazuje kako su muslimanske i hrišćanske kulture vekovima razmenjivale ideje u okviru medicine, obrazovanja, filozofije, religije i trgovine, kaže Alnur Merčant, jedna od autorki ove izložbe.

«Moralo je dolaziti do razmene robe, razmene zanatlija koji su dolazili sa zapada na istok. Isto tako znamo za izuzetne trgovinske puteve između Bliskog istoka i Italije», kaže Alnur Merčant.

Usavršena matematička i medicinska znanja su postala zaštitni znak muslimanskih dvorova u periodu od 8. do 12. veka. Jedan od primera preklapanja znanja sa istoka i zapada je «Medicinski kanon» zvaničnika samanidskog dvora Ibn Sine. Alnur Merčant kaže da taj tekst predstavlja važnu enciklopediju medicinskog znanja islamskog sveta. On je bio standardna referenca na medicinskim školama u Evropi sve do početka modernog doba.

«To je izuzetan primer nauke koja vodi poreklo iz Grčke i drevnih civilizacija, prenete kroz prevode muslimanskih naučnika koji su proširili korpus znanja, da bi se ponovo pojavila u vreme renesanse. Ova izložba odslikava brojne objekte i radove koji su povezani sa tim prenošenjem», kaže koautorka izložbe.

Ekipa koja stoji iza izložbe «Duh života» ukazuje da prikazivanje istorije mešanja muslimanskih i hrišćanskih kultura i identiteta naglašava misiju Centra «Ismailija» i podstiče razumevanje i dijalog istočnih i zapadnih zajednica, kaže profesor Azim Nandži, direktor ovog centra.

«Umetnost se koristi kao jezik sporazumevanja. Jezik je zajednički, bez obzira na kulturu iz koje potiče. Posebno, ovde postoje predmeti koji pokazuju da su zapadni i muslimanski svet uvek bili u interakciji i mislim da je to važna poruka za današnje vreme», kaže direktor Centra «Ismailija».

Posle Londona, ova remek dela islamske umetnosti će biti predstavljena i u drugim islamskim centrima u Evropi, a potom će postati deo stalne postavke u novom muzeju Age Kana, koji će 2010. godine biti otvoren u Torontu u Kanadi.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG