Linkovi

APEK se nada obnovi blokiranih pregovora o svetskoj trgovini


Lideri azijsko-pacifičkog regiona založiće se za oživljavanje zastalih razgovora o svetskoj trgovini na ovonedeljnom sastanku u Australiji. Novo zasedanje Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma (APEK) započelo je u Sidneju, a glavna tema je – trgovina.

Forum za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju odgovorna je za gotovo polovinu svetske trgovine. Njene članice nadaju se da će, udružene, iskoristiti svoj ekonomski uticaj kako bi oživele Doh rundu pregovora Svetske trgovinske organizacije. U tom cilju, one će na ovonedeljnom samitu APEK-a pozvati najveće trgovinske zemlje da načine ključne ustupke kada je reč o barijerama u trgovini. Pregovori o liberalizaciji svetske trgovine započeli su u Dohi 2001 godine, a zastali su zbog barijera koje otežavaju razmenu poljoprivrednih proizvoda i uvoz robe. SAD I EU optužuju se medjusobno da nisu učinile dovoljno da smanje prepreke za uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Mnoge zemlje u razvoju, kao i Australija, takodje pozivaju na veću liberalizaciju poljoprivredne trgovine, dok SAD, EU I druge razvijene nacije žele da velike nove ekonomije, uključujući Brazil i Indiju, otvore svoja tržišta za veći uvoz industrijskih proizvoda.

Lideri APEK-a smatraju da pregovori Svetske trgovinske organizacije potencijalno mogu da stvore pravednije i slobodnije globalno tržište, posebno za siromašnije zemlje. Delegati će takodje razmotriti načine da prošire trgovinu izmedju 21 članice APEK-a. Australijski ekonomista Stiven Harkort kaže da je ključno obezbediti lakši tok trgovine.

"Reč je o olakšavanju trgovine – standardizovanju carina I slično, što bi, po procenama Svetske banke, moglo da vredi 440 milijardi dolara, tako da svakako može da donese veliku dobit. U suštini potrebno je uskladiti standarde, carine širom regiona, pojednostaviti procedure i jednostavno olakšati pristup robi i uslugama širom zemalja APEK-a i preko njihovih granica.”

Takodje, postoje nade da će ovonedeljni samit APEK-a u Sidneju dovesti do napretka u formiranju zone slobodne trgovine u zemljama Pacifika – od Čilea do Kine. Kanada je 2004. godine predložila da APEK postane zona slobodne trgovine, a SAD su sa entuzijazmom podržale tu ideju.

Azijsko-pacifički ekononski forum nastao je krajem 1980-ih godina kao organizacija posvećena liberalizaciji trgovine. Biznis i trgovina i dalje su od suštinskog značaja za APEK, iako će se ovogodišnja konferencija u najvećem gradu Australije takodje koncentrisati na klimatske promene.

Članice APEK-a uključuju Kinu, Japan, Rusiju, SAD, kao i manje ekonomije u Aziji i Latinskoj Americi.

XS
SM
MD
LG