Linkovi

SAD: Fudbal u zamahu zahvaljujući radu sa mlađim kategorijama


Pre četrdeset godina promoteri fudbala u SAD značajno su se oslanjali na dovođenje stranih zvezda u tadašnju Severno-američku fudbalsku ligu (NASL). Ono najbolje u fudbalu pokušali su da predstave uz pomoć legendarnog Brazilca Pelea, popularnog Holanđanina Johana Krojfa, italijanskog golgetera Đorđa Ćingalu i najboljeg defanzivca nemca Franca Bekenbauera. Bez obzira na nedavni dolazak Dejvida Bekama u MLS, danas je situacija drugaija, jer se oni koji promovišu fudbal u SAD, baš kao i profesionalni klubovi, više oslanjaju na talenat Amerikanaca i stvaranje nove generacije igrača. Evo kako taj novi pristup funkcioniše ovde u Vašingtonu, gde prestonički DC Junajted ima svoju fudbalsku akademiju.

Fudbalska federacija SAD stvorila je nacionalnu akademiju za razvoj kako bi najtalentovanijim igračima omogućila najbolje moguće uslove. Pritom se koriste lokalne fudbalske škole, kao što je ona koja je povezana sa DC Junajtedom, jedinim klubom iz američke proestonice koji se takmiči u MLS-u. Direktor programa za rad sa mladima u DC Junatedu je Džon Mizner.

"Nova akademija je stvorena s ciljem da se nadoknade neki nedostaci,skojim smo ovde u SAD suočeni. Mislim da je suviše dece, koja ne treniraju dovoljno dobro, tako da se akademija fokusira na trening i eliminaciju neki otežavajućih okolnosti koje imaju ovde", kaže Mizner.

Akademija će se pre svega fokusirati na trening najboljih igrača uzrasta do 16 i do 18 godina. Jedna druga akademija, u Los Anđelesu, nosi ime engleskog reprezentativca Dejvida bekama, koji je i vodi. Trener DC Junateda Tomi Son smatra da nacionalni program za razvojima puno prednosti.

"Znam da će program u DC Junatedu biti vrloobiman i verujem da je to od ključne važnosti", kaže Son.

Očekuje se da će fudbaleri DC Junajteda poslužiti kao uzor mladim igračima u fudbalskim kampovima. Nik Metingli na primer, kaže da ga njihovo prisustvo inspiriše.

"Oni te uče kako da budeš bolji u fudbalu, kako da da dođeš do njihovog nivoa. A i super je kada ih vidite u kampu", kaže Nik Metingli, koji se nada da jednog dana bude profesionalni fudbaler i zaigra u Evropi, poput Fredija Adua. Momak rođen u Gani zaigrao je za DC Junajted kada je imao svega 14 godina, a nedavno je potpisao ugovor sa portugalskom Benfikom.

Džon Mizner je igrao prfesionalno u Francuskoj i Nemačkoj. Kako kaže, DC Junajted je prava sredina za stvaranje svetskih igrača.

"Vrlo smo ponosni na ono što smo uradili sa igračimakao što su Fedi Adu i Bobi Konvi, koji su igrali za prvi tim već sa14 i 16 godina. Zaista smo doprineli njihovom razvoju", ističe Mizner.

DC Jujated je vrlo odlučan u nameri da promoviše fudbal u SAD. To potvrđuju čak dva kompletna sastava u njegovoj školi, kao doprinos nacionalnoj akademiji, ali i mnoštvo organizovanih prijateljskih mečeva sa poznatim timovima iz engleske Premijer lige.

XS
SM
MD
LG