Linkovi

Francuska stvara jednu od najvećih energetskih kompanija u svetu


Francuska je objavila stvaranje jedne od najvećih energetskih kompanija u svetu. Analitičari kažu da će spajanje državne kompanije Gaz d’ Frans i privatne kompanije Suez oblažiti zabrinutosti u vezi sa ruskom dominacijom na evropskom tržištu energenata.

Pregovori Gaz d’ Frans (GDF) i Sueza počeli su pre 18 meseci i od početka su zapali u teškoće, zbog finansijskih i pravnih razmimoilaženja, i zbog otpora javnosti prema potencijalnoj privatizaciji državne kompanije. Ali prošle nedelje, francuski predsednik Nikolas Sarkozi počeo je da vrši pritisak na dve strane da nađu kompromis. Procenjena vrednost nove kompanije GDF-Suez je 123 milijarde dolara, što je čini četvrtim najvećim distributerom energije u svetu, a spajanje bi trebalo da bude završeno početkom iduće godine. U skladu sa ugovorom Suez će morati da proda svoja velika dva preduzeća koja se bave preradom otpadnih voda i pijaće vode. Pored toga, francuska vlada, čiji udeo u vlasništvu GDFa je oko 80 odsto, moraće da smanji učešće na 35 odsto.

Trenutno najveći snabdevač energentima u svetu je ruski Gazprom, koji uglavnom kontroliše snabdevanje Istočne i Centralne Evrope gasom, i jedan je od najkrupnijih snabdevača zapadnoevropskih zemalja. Spajanje francuskih kompanija stvoriće alternativu Gazpromu. Govoreći na francuskoj državnoj televiziji, francuski ekonomista Eli Koen rekao je da bi spajanje trebalo da ublaži osećaj nelagodnosti da je Evropa postala suviše zavisna od ruskih energenata. Koen kaže da spajanje znači da će nova kompanija imati kritičnu masu za kupovinu gasa, kao i da će biti u stanju da ga skladišti i transportuje. Kritičari uzvraćaju da najnovije spajanje predstavlja meru protekcionizma, jer je najpre bilo smišljeno radi onemogućavanja Italiji da kupi kompaniju Suez. Oni dodaju da će cene gasa na kraju ipak porasti.

XS
SM
MD
LG