Linkovi

Libanska vojska preuzela kontrolu nad palestinskim izbegličkim kampom Nar al-Bared


Nakon višemesečnih sukoba sa islamskim ekstremistima, libanska vojska konačno je preuzela kontrolu nad palestinskim izbegličkim logorom, Nahr al Bared, u blizini Tripolija, na severu zemlje. Libanski premijer Fuad Siniora danas je slavodobitno saopštio da je armija odnela važnu pobedu nad teroristima. Ta objava je usledila tek nakon višemesečnih sukoba sa islamskim ekstremistima iz pokreta Fatah al Islam. Poslednje borbe vođene su jutros kada su ekstremisti pokušali da pobegnu iz logora Nahr el Bared.

Džordž Ketaneh, direktor nacionalne službe Crvenog polumeseca, rekao je za Glas Amerike, da je dobio poziv od libanske armije da preuzme tela ubijenih pripadnika pokreta Fatah al Islam.

“Mogu da kažem da smo evakuisali tela ubijenih i da je logor pod kontrolom libanske armije. Armija je to potvrdila i u službenom kominikeu”.

Ketaneh kaže da je veliki broj ranjenih, ali da je njih odmah preuzla vojska. Fatah al Islam se kao pokret pojavio prošlog novembra kada se odvojio od palestinske organizacije koju podržava Sirija. Lider pokreta, Šaker al Absi, osuđen je na smrt u Jordanu, zbog ubistva jednog američkog diplomate 2002. godine.

Absi odbacuje optužbe da je Fatah Al Islam povezan sa Al Kaidom, ali ističe da sa mrežom Osame Bin Ladena deli ideale. Njegov cilj je, kako je isticao, reorganizacija palestinskih izbeglica u Jordanu i njihovo ustrojstvo sa šerijatskim zakonom. Nakon jutrošnjih okršaja nije bilo podataka o njegovoj sudbini. Izbeglički logor Nahr el Bared skoro je potpuno uništen od kako su počeli sukobi u maju ove godine. Od tada je poginulo više od 150 libanskih vojnika i najmanje 120 ekstremista i civila. Većina od oko 30 hiljada palestinskih izbeglica napustila je logor i raselila se u obližnja mesta.

XS
SM
MD
LG