Linkovi

Mobilni telefoni rade kao monitori saobraćaja


Ako niste znali, vaš mobilni telefon je praktično neprestano u vezi sa centralom, sve dok u bateriji ima struje ili dok ga ne ugasite. Ta veza ostvaruje se preko najbližeg tornja sa antenama za mobilne telefone, koji pokrivaju svaki svoje područje.

Granice tih područja se preklapaju kako se veza ne bi prekidala prilikom prelaska iz jednog u drugo. Ako je neki moblini telefon u dometu dva ili više tornja, posebnim kompjuterskim programom moguće je izračunati gde se telefon nalazi. Vlasti indijskog grada Bangalora, inače sedišta indijske kompjuterske industrije, došle su na ideju da iskoriste ovo za kontrolu zagušenosti saobraćaja. U tom gradu svakoga dana registruje se 700 novih vozila, pa nije čudo što je saobraćaj često u zastoju. Na posebno neuralgičnim raskrsnicama u gradu postavljena je mreža mini tornjeva, malog dometa, preko kojih se registruje gustina mobilnih telefona samo u području raskrsnica.

Prikupljene informacije ubacuju se u realnom vremenu na internet mapu grada, koja može da se vidi na kompjuterima ili na mobilnim telefonima opremljenim pretraživačem interneta. Izveštaji mogu da se šalju pretplatnicima i u obliku SMS poruka. Posle samo dve nedelje, broj zahteva za SMS poruke dostigao je 4 hiljade dnevno. Dodatna korist od ovog sistema je to što pruža obilje podataka za analizu saobraćajnih špiceva i otkrivanje popularnih alternativnih pravaca.

XS
SM
MD
LG