Linkovi

Devetnaest južnokorejskih taoca napustilo Avganistan


Devetnaest južnokorejskih taoca, koje su avganistanski talibani držali šest nedelja u zatočeništvu, napustilo je u petak Kabul, dok je vlada u Seulu demantovala da je ekstremistima platila otkup za njihovo oslobadjanje. Bivši taoci su sa aerodroma u Kabulu avionom Ujedinjenih nacija otputovali u Dubai, odakle će nastaviti put za Južnu Koreju, saopštio je neimenovani zvaničnik sa aerodroma u avganistanskom glavnom gradu.

Portparo talibana Kari Jusef Ahmadi najavio je da će pobunjenici nastaviti da otimaju strance u Avganistanu, čime su uvećana strahovanja da je pristanak Seula da direktno pregovara sa ekstremistima samo pomogao da se talibani još više ohrabre za svoje akcije.

"Uradićemo istu stvar sa drugim saveznicima u Avganistanu jer smo pronašli način koji se pokazao uspešnim", rekao je Ahmadi za AP u telefonskoj izjavi sa lokacije koja nije poznata.

Svih 19 taoca, hrišćanski misionari iz Južne Koreje, oslobodjeni su u dva navrata u sredu i četvrtak na osnovu sporazuma koji je postignut izmedju talibana i zvaničnika iz Seula. Talibani su prvobitno oteli 23 južnokorejska taoca iz autobusa u provinciji Gazni, ali su ubrzo dvojicu muškaraca ubili, dok su dve žene oslobodili početkom avgusta.

Prema sporazumu sa talibanima, Seul je ponovio ranije dato obećanje da će do kraja godine povući svojih 200 vojnika iz Avganistana i sprečiti misionare iz Južne Koreje da dolaze u Avganistan. To je talibanima bilo dovoljno da se odluče da oslobode taoce pošto su u medjuvremenu odustali od zahteva postavljenom Kabulu da oslobodi njihove saborce iz zatvora širom zemlje na jugu Azije.

Visoki zvaničnik u Kabulu koji je pratio pregovore je izjavio da su vlasti Južne Koreje takodje platile otkup talibanima.

"Definitivno je bilo novca, ali ja ne znam koliki je iznos u pitanju", rekao je taj neimenovani zvaničnik.

Seul je odbacio takve tvrdnje, insistirajući da nikakvog drugog sporazuma nije bilo osim onog sa kojim je upoznata javnost.

XS
SM
MD
LG