Linkovi

Obeležena 10. godišnjica od smrti britanske princeze Dajane


Na desetu godišnjicu smrti princeze od Velsa Dajane, njeni sinovi su organizovali memorijalnu službu kako bi odali počast svojoj majci, nastradaloj u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Zvanična memorijalna služba održana je u Stražarskoj kapeli u blizini Bakingemske palate. Ceo program u organizaciji Dajaninih sinova Vilijema i Herija, bio je u čast duha žene koja je u svakom smislu izmenila lice monarhije.

Obraćajući se pozvanim gostima, kojih je bilo oko 500, princ Heri se u emotivnom tonu setio svoje majke kao žene pune života, koja je bila zabavna i volela da se smeje. Međutim, kako je rekao, Dajana je imala i svoju ozbiljnu stranu, kao neumorni borac, koji je ukazivao na opasnost od side i nagaznih mina.

"Ona će zauvek biti upamćena zbog svog izuzetnog humanitarnog rada. Međutim, izvan tog blještavila koje sa sobom nose mediji, za nas – dvojicu obožavanih sinova – bila je jednostavno najbolja majka na svetu".

Dvadesetdvogodišnji Heri kaže da on i njegov tri godine stariji brat Vilijem svakoga dana misle na svoju majku i sve one kvalitete koje je unosila u živote drugih ljudi.

"Učinila je nas i mnogo drugih ljudi srećnim. Neka to bude ono po čemu će je pamtiti".

Dajana je bila poznata kao narodna princeza, a to se još jednom potvrdilo ispred Kensingtonske palate, njenog prebivališta u Londonu. Kao i svaki prethodni put kada je obeležavana godišnjica njene smrti, u znak poštovanja na ogradi i ispred kapije našlo se mnogo cveća. Princeze možda nema već deset godina, ali interesovanje za njom ne jenjava. A već u oktobru, Dajana će još jednom biti u centru pažnje, jer se otvara zvanična istraga u vezi sa njenom smrću.

XS
SM
MD
LG