Linkovi

Moglo bi se reći da je pre nekoliko dana u Londonu stalo vreme


Skoro 150 godina čuveni Big Ben je otkucavao i zvonio u srcu britanske prestonice, ali čak i najpoznatijem simbolu grada ponekad je potreban remont.

Posle 148 godina, Big Benu, možda i najomiljenijoj znamenitosti Londona, sledovalo je čišćenje. I to bukvalno. Tokom narednih šest nedelja ogromni zupčanici i koturi unutar tornja čuvenog časovnika biće potpuno renovirani. A najvećem zvonu – ili Big Benu lično – prvi put za vreme dugog i proslavljenog života biće zamenjena ležišta. Prvi put Big Bena će moći da vide, ali ne i da čuju.

«Ležišta nisu zamenjena od kada je izgrađen – pre 148 godina. To je ozbiljan poduhvat», kaže čuvar Majk Mekken.

I lice Big Bena biće očišćeno. Njegova četiri lica da budemo precizni. Najpre je počelo čišćenje južnog dela i to od velikih kazaljki. Samo ona koja pokazuje minute je duga preko četiri metra.

Njegovo lice i ruke da se tako izjasnimo, čiste se svakih pet godina, a posao obavljaju čistači koji prkose smrti. Već 50 godina to se beleži na filmskoj traci. Big ben je preživeo mnogo štošta. Između ostalog Drugi svetski rat i bezbroj holivudskih filmova u kojima je raznet.

Prvog dana renovacije časovnik je stao na nekoliko sati dok je intasliran sistem koji će ga pokrertati tokom narednih šest nedelja. Ali njegovo čuveno zvono, ponekad nazivano otkucajem srca nacije, neće se čuti sve do kraja septembra.

XS
SM
MD
LG