Linkovi

Talibanski ekstremisti oslobodili tri preostala taoca iz Južne Koreje


Talibanski otmičari su danas posle podne oslobodili tri preostala taoca iz Južne Koreje, otetih pre skoro šest nedelja u Avganistanu.

"Dočekali smo taoce", izjavio je lokalni zvaničnik Irfan Sulejmani i dodao da su preostali taoci - dve žene i jedan muškarac. Talibani su jutros danas oslobodili četiri taoca. Otmičari su predali taoce zvaničnicima Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta u provinciji Gazni, gde su 19. jula oteli 23 južnokorejska humanitarna radnika.

Talibani su juče oslobodili 12 južnokorejskih talaca, dan pošto su postigli dogovor s južnokorejskim pregovaračima o oslobadjanju svih 19 otetih. Dvojicu talaca otmičari su ubili nekoliko dana posle otmice, zatim su, kao znak dobre volje, oslobodili jednu ženu, a pre dva dana su saopštili da je postignut dogovor o oslobadjanju preostalih zarobljenika.

U zamenu za oslobadjanje talaca, otmičari su prvo zahtevali da budu pušteni na slobodu talibanski zatvorenici, ali su odustali od tog zahteva, pošto je postignut dogovor da Južna Koreja povuče svoje vojnike iz Avganistana u roku od godinu dana i da obustavi misionarske aktivnosti. Južna Koreja je, medjutim, ranije već odlučila da povuče oko 200 svojih inženjera i medicinskih radnika iz Avganistana do kraja godine.

XS
SM
MD
LG