Linkovi

Apsorbovanje olova mnogo opasnije kod dece nego kod odraslih


Nedavno povlačenje iz prodaje u Sjedinjenim Državama igračaka napravljenih u Kini koje sadrže olovnu boju, skrenulo je pažnju na veću opasnost od izlaganje dece olovu. Dok su mnoge zemlje zabranile olovo kao sastojak, deca koja odrastaju u siromaštvu i dalje su mu izložena svakoga dana.

Zamislite kartu sveta, i pomislite na mesta gde deca žive u siromaštvu. Verovatno je da su mnoga od te dece izložena olovu. Kako da ga repoznate? Lekari kažu da ga nećete prepoznati, sve dok nivo olova nije toliko visok da dete psihički oboli. Ovaj devetogodišnji dečak živeo je u selu u blizini fabrike olova u kineskoj provinciji Gansu. On opisuje kako se osećao.

«Uvek sam bio ošamućen. Osećao sam bol u nogama posle kratkog hodanja. Ponekad nisam mogao da se setim zadatka koji mi je zadao učitelj. Često sam povraćao».

U krvi Žu Vena nivo olova bio je pet puta veći od normalnog. Ostala deca iz istog sela takodje su imala visok nivo olova i prebačena su u bolnicu nakon što su testovi potvrdili prisustvo metala.

«Većina dece širom sveta, koja imaju povećan nivo olova u krvi danas nemaju simptome, i nema načina da saznate da je povećan nivo olova u krvi osim kroz test krvi».

To kaže doktor Džerom Polson pedijatar i stručnjak za zdravlje dece. On ističe da je apsorbovanje olova mnogo opasnije kod dece nego kod odraslih.

«Deca imaju manja tela u odnosu na količinu koja se apsorbuje. Druga stvar je da se dečiji mozgovi razvijaju i samim tim su osetljiviji na povrede tokom tog vremena razvoja».

Olovo se može naći čak i u razvijenim zemljama. U Sjedinjenim Državama, olovna boja se još uvek može naći u starim kućama. Oksid olova u opiljcima farbe daje deci sladak ukus, posebno u uzrastu kada sve stavljaju u usta. Takodje, prašina od farbe može da se udahne, što je slučaj i sa isparenjima olovnog benzina. Većina zemalja zabranila je ili ograničila količinu olova u gorivu. Medjutim, vozila u najmanje trećini zemalja na svetu i dalje koriste benzin koji sadrži olovo. Deca koja žive u blizini auto-puteva su najranjivija, kaže doktor Polson.

«Kada ima olova u benzinu, on dolazi iz auspuha na automobilima i tako se širi kroz vazduh i odlazi bukvalno svuda. Olovo može da se nadje na hrani, biljkama, podovima u kući, na krevetima…»

Doktor Polson kaže da je rešenje veoma jednostavno.

«Trovanje olovom ne bi trebalo da postoji … a rešenje je da se olovo ne stavlja u gorivo i da se osigura da su kuće u kojima će deca živeti bezbedne. Mogli bi smo da rešimo taj problem, ali do sada nismo imali potrebnu političku volju da to uradimo», zaključuje doktor Polson.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG