Linkovi

Avganistan: Talibani se složili da oslobode 19 južnokorejskih talaca


Talibanski pobunjenici će osloboditi 19 južnokorejskih hrišćanskih dobrovoljaca, većinom žena, koje su držali kao taoce više od mesec dana u Avganistanu, saopštilo je danas južnokorejsko predsedništvo. Najava o njihovom puštanju usledila je posle obnavljanja pregovora koji su bili prekinuti dve nedelje i pošto je korejska strana saopštila da ne može da ispuni glavni zahtev otmičara da bezbedi oslobađanje talibanskih zatovorenika koje drži avganistanska vlada u zamenu za taoce.

"Talibani su se složili da oslobode 19 južnokorejskih talaca pod uslovom da Južna Koreja povuče svoje snage iz Avganistana u toku ove godine i da prekine sve misionarske aktivnosti," navodi se u saopštenju predsedništva.

Južna Koreja je odlučila i pre križe sa taocima da povuče svoj mali kontingent inženjera i medicinskih radnika iz Avganistana do kraja ove godine a od kada su taoci oteti ona je zabranila svojim sugrađanima da putuju u Avganistan. Portparol Talibana samo je rekao da su pregovori bili "uspešni" ali je odbio da komentariše objavu korejske vlade.

Talibani su oteli iz autobusa 23 korejska Hrišćanska dobrovoljca 19. jula. Dva muškarca taoca su ubili posle isteka serije rokova koje su postavili a kasnije su oslobodili dve žene taoca u znaku dobre volje tokom prve runde pregovora. Portparol predsedništva Južne Koreje rekao je da bi moglo da prođe izvesno vreme pre nego što taoci stignu kučhi ali da će se oni truditi da to bude što pre.

XS
SM
MD
LG