Linkovi

Rusija tvrdi da su strani interesi naredili ubistvo Ane Politkovskaje


Tužilac Jurij Čajka saopštio je da je identifikovano deset osoba osumnjičenih za ubistvo poznate istraživačke novinarke Ane Politkovskaje, pre manje od godinu dana. Čajka je rekao da su ubistva Politkovskaje i njenog američkog kolege Pola Hlebnikova, bila naručena.

Državni tužilac Jurij Čajka rekao je da je glavni planer ubistva Ane Politkovskaje bio jedan Čečen, vođa grupe naručenih ubica u Moskvi. Čajka je objavio hapšenje deset osumnjičenih osoba u vezi sa tim slučajem, uključujući neke sadašnje i bivše službenike ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne službe bezbednosti. On je rekao da dokazi o motivu ukazuju ka ljudima i grupama van Rusije, zainteresovanim za njenu destabilizaciju, diskreditovanje ruskih lidera i njeno vraćanje u vreme kada su novac i oligarsi odlučivali o svemu. Čajka je dodao da su osumnjičeni dovedeni u vezu i sa drugim naručenim ubistvima u Letoniji i Ukrajini

Tužilac Čajka je rekao da je istraga otkrila dokaze da je pomenuta grupa ubila i urednika ruskog izdanja magazina Forbs, Amerikanca Pola Hlebnikova, kao i zamenika direktora ruske Centralne banke, Andreja Kozlova i njegovog vozača.

Pol Klebnikov, koji je takođe bio istraživački novinar, ubijen je u Moskvi pre tri godine, dok je Politkovskaja prošlog oktobra nađena mrtva na stepeništu zgrade u kojoj je stanovala, u centru Moskve. Ona je radila za nezavisni list Novaja gazeta, u kome je objavljivala dokumentovane reportaže o ratnim zločinima u Čečeniji i žestoko kritikovala vladu u Kremlju. Njeno ubistvo izazvalo je snažne reakcije u svetu, ali je predsednik Putin u to vreme odbacivao tvrdnje da su njeni članci imali veći uticaj na rusku politiku.

Kolege Ane Politkovskaje pretpostavljaju da je ona ubijena kako bi se sprečilo objavljivanje izveštaja koji je pripremala o primeni mučenja u Čečeniji. Ruske oružane snage su dugo vodile krvave i skupe sukobe sa separatistima u tom području južne Rusije.

Politički posmatrač Maša Lipman, iz moskovskog ogranka Karnegijevog centra, izjavila je za Glas Amerike da ruske vlasti nisu adekvatno informisale javnost o istrazi u vezi sa ubistvom Politkovskaje, ali da javnost nije ni tražila više takvih informacija. Lipmanova kaže da je društvo uglavnom nezainteresovano za taj zločin, dodajući da povremena saopštenja vlasti o istrazi liče na rituale, u društvu koje verovatno neće biti mnogo zainteresovano ni za saopštenja tužioca.

Ubistva Politkovskaje i Hlebnikova podvukla su rizike kojima su izloženi novinari u Rusiji. Međunarodno novinarsko udruženje procenjuje da je od 1991. godine u Rusiji ubijeno najmanje 44, a možda čak i 80 novinara, zbog onoga što su pisali.

XS
SM
MD
LG