Linkovi

Grčka: Nastavljeno gašenje požara koji besne već četvrti dan


Postoji 31 žarište u ovom momentu, a još uvek je najgora situacija u selima na Peloponezu, gde se mnoge porodice nalaze blokirane u obruču vatre. Požar nije još lokalizovan na širem području Evije i u okolini Janane. Sumnja se na terorizam, kao i da je za požare kriva takozvana građevinska mafija, pošto rčki zakoni ne dozvoljavaju izgradnju kuća u šumskim područijima. Optuženo 13 osoba. Za sada je potvrđeno da su 63 osobe izgubile život, mada se sumnja da je stvarni broj poginulih mnogo veći. Vlada je započela sa preduzimanjem mera za zbrinavanje stanovništva iz svih ugroženih mesta.

Prema prvim zvaničnim podacima, širom Grčke izgorele su hiljade hektara šume, dok je stotine ljudi evakuisano iz sela, hotela i odmarališta. Generalni utisak jeste da državni mehanizmi ne reaguju na vreme i adekvatnim merama na tragediju koja je zadesila celu zemlju. Požari su zahvatili gotovo polovinu zemlje, od Evrosa na severoistoku, preko Jonskih ostrva Kefalonije i Krfa do Peloponeza na jugu. Zbog izazivanja šumskih požara širom Grčke, od subote je uhapšeno i optuženo 13 osoba od kojih su dve maloletne, objavili su danas elektronski mediji u Atini. Za manje od tri dana policija je saslušala više od stotinu sumnjivih, a većina uhapšenih optužena je za izazivanje šumskih požara iz nehata. U subotu je u srezu Zaharo uhapšena jedna 75-goišnja seljanka, jer su varnice iz njenog šporeta na drva izazvale veliki šumski pozar koji još nije ugašen, piše na Internet sajtu najtiražnijeg grčkog lista "Ta Nea".

U centralnoj Grčkoj stanovnici su prijavili dva sumnjiva automobila, a policija je utvrdila da su iznajmljeni i u njima pronašli veliku količinu razređivača za boju i kante motornog ulja. Sumnja se da je nađenim materijalom trebalo da bude potpaljena šuma u tom kraju. Vozači tih automobila su pobegli i policija za njima traga. Premijer Kostas Karamanlis je, proglašavajući vanredno stanje u čitavoj zemlji i tokom poseta stanovništvu pogođenih područja, pominjao "sabotažu", dok je ministar javnog reda Viron Polidoras u nedelju u zvaničnoj izjavi govorio o "asimetričnoj pretnji" Grčkoj.

Grčki tužilac zadužen za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala pokrenuo je danas preliminarnu istragu kako bi se utvrdilo da li se podmetanje požara u toj zemlji moglo smatrati aktom terorizma. Tužilac Dimitris Papangelopulos naredio je pokretanje istrage kako bi se utvrdilo da li se slučajevi podmetanja požara u šumama širom Grčke ovog leta mogu smatrati terorističkm aktom, navodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova. Vlasti u Grčkoj ponudile su juče nagradu do milion evra za informacije koje bi vodile ka hapšenju odgovrnih za izbijanje požara u zavisnosti da li je u požaru neko poginuo ili je teže povređen, kao i od vrednosti pričinjene štete. Požari koji su pre tri dana zahvatili Grčku ocenjuju se najgorim u poslednjih nekoliko decenija.

Zemljotres pogodio Kefaloniju

Zemljotres jačine 5,1 stepena Rihterove skale pogodio je jutros ostrvo Kefaloniju na zapadu Grčke, saopštio je Geološki institut u Atini. Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama i pričinjenoj materijalnoj šteti. Epicentar zemljotresa je zabeležen duž obale na zapadnoj strani ostrva 300 kilometara udaljenom od Atine, navodi se u izveštaju instituta.

XS
SM
MD
LG