Linkovi

Beograd početkom nedelje odredjuje delegaciju za Beč


Pošto se to nije dogodilo za vikend, zvanični Beograd sada najavljuje da će početkom nedelje odrediti delegaciju koja će se 30. avgusta u Beču sastati sa međunarodnom posredničkom trojkom u novoj fazi pregovora o statusu Kosova.

Odluku o nivou delegacije doneće najverovatnije predsednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica, a mediji špekulišu da traju konsultacije oko dileme da li da na predstojeći sastanak, u Beč šalju političku ili državnu delegaciju s obzirom n, kako se u Beogradu tumači, šturi poziv posredničke trojke. Beograd ne želi, mišljenje je zvaničnika vlasti, da uđe u zamku nedefinisanosti pregovora, jer bi na kraju, kao za vreme Ahtisarijevog posredovanja, mogla da se dogodi situacija izvlačenja jednostranih zaključaka.

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić ocenio je da američko insistiranje na Ahtisarijevom planu uz učestale izjave iz Prištine da će do kraja godine proglasiti nezavisnost predstavljaju ozbiljno upozorenje o realnoj opasnosti da će po isteku 120 dana, albanski separatisti jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova. Sada je najvažnije da međunarodna zajednica a posebno predstavnik Evropske unije u pregovaračkoj trojci Volfgang Išinger pošalju poruku da je jednostrana nezavisnost protivpravan i ništavan akt, kaže ministar Jočić.

XS
SM
MD
LG