Linkovi

Proglašena trodnevna nacionalna žalost, vatreni pakao u Grčkoj, najmanje 60 mrtvih


Prema najnovijim podacima u požarima širom Grčke u prethodna tri dana je nastradalo najmanje 60 ljudi. Iako su vatrogasci juče uspeli da spreče vatru da zahvati i antičku Olimpiju, rodno mesto olimijskih igara, u Grčkoj su juče izbila 63 nova požara.

"Požari gore u više od pola zemlje", ocenio je portpatrol vatrogasne službe Nikos Diamandis i dodao da "do sada u Grčkoj nije vidjena ovakva katastrofa".

Diamandis je potvrdio da su vatrgoasci odneli pobedu nad vatrom na poprištu antičkih olimpijskih igara, ali dodaje da se još ne zna kolika je pričinjena šteta. širom Grčke, medjutim, izgorelo je hiljade hektara šume, dok je stotine ljudi evakuisano iz sela, hotela i odmarališta.

"Vatreni pakao na Peloponezu i požari širom zemlje su nepojmljiv tragedija", ocenila je noćas centralna državna TV-stanica NET, dok drugi mediji ukazuju da je britanski BBC nazvao Peloponez "gigantskim krematorijumom". Prvi put u novijoj istoriji na čitavoj teritoriji Grčke je sinoć proglašeno vanredno stanje, obavestio je naciju premijer Kostas Karamanlis koji, kao i predsednik Republike Karolos Papuljas i mnogi drugi zvaničnici i opozicioni političari, posećuje preživele na zgarištima koja još tinjaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je noćas proglasilo trodnevnu nacionalnu žalost, što se u Grčkoj izuzetno retko dešava. Broj mrtvih od požara je noćas po zvaničnim informacijama, dostigao 54, ali mediji prenose da je broj znatno veći jer mnoga tela na zgarištima još nisu izvučena uz ostataka izgorelih kuća i šume. Govori se o 70 nestalih u samo jednom kraju Peloponeza, a stotine su ranjene.

Izgorele su "desetine i desetine kuća, radnji i hotela, poljoprivrednih zgrada i stočarskih farmi, kao i desetine hiljada hektara šume i žbunja, i poljoprivrednih kultura", prenosi NET. Po poslednjem, ponoćnom saopštenju Štaba Vatrogasne službe Grčke, najviše zabrinjavaju nekontrolisani požari u četiri oblasti Peloponeza, kao i po jedan u centralnoj Grčkoj i na ostrvu Eviji, dok manjih, ali ne i bezopasnih požara ima širom zemlje. Računa se da vatra besni na više od 80 frontova, a "agonija blokiranih stanovnika sela koje je vatra opkolila, ne može se opisati", javlja NET.

Tokom noći dejtsvuju samo kopnene vatrogasne i vojne snage i dobrovoljci, a vatrogasni avioni i helikopteri će ostati prizemljeni do jutra jer ne mogu da gase po mraku niti da uzimaju vodu iz mora. Grčke RTV stanice prenose spisak identifikovanih žrtava među kojima su većina seljaci koji su pokušali da odbrane kuće, a među mrtvima je i troje dece. Pod delimičnom kontrolom vatrogasaca je požar u planinskom predgrađu 4,5-milionske Atine u kojoj je vazduh vreo i težak od dima, nebo je narandžasto od obližnijih požara, a na grad veju pepeo i čađ, prenose mediji.

Smirio se požar na planini Imitos, jednoj od tri koje neposredno okružuju Atinu, ali je do sinoć između ostalog izgorela i jedna petospratna stambena zgrada u podnžju Imitosa, kao i zeleni pojas kroz naselje i okolina, ukupne površine 90 hektara. Pošto su vatrogasci odbili požar, obnovljen je saobraćaj obilaznicom oko Atine i auto-putem ka međunarodnom aerodromu. Vatra je oko ponoći stigla u blizinu Olimpijskog sela izgrađenog za Igre 2004. u Atini, gde sada žive siromašni radnici, a na drugu stranu gotovo je izašla na obalu kod ekskluzivnog letovališta Lagonisi, 40-tak kilometara jugoistočno od Atine.

Gosti su upozoreni da se spreme za evakuaciju. Evakuisano je stanovništvo nekoliko desetina sela, većinom na Peloponezu, oko 200 grčke dece iz dva letnja kampa kod Atine, monasi iz nekoliko manastira širom zemlje, a saobraćaj mnogim putevima nije moguć.

Neki od požara su izbili i noćas, na mestima na kojima nije bilo vatre te se osnovano sumnja, što je izjavio i premijer Karamanlis, da su požari podmetnuti radi raščišćavanja zemljišta za "divlju gradnju", pošto je izgradnja u šumi zabranjena Ustavom.

Sve grčke vlade poslednjih decenija u borbi za ostanak na vlasti legalizuju "divlju gradnju" uoči izbora. Prevremeni poslanički izbori u Grčkoj su prošle nedelje zakazani za 16. septembar. U pomoć Grčkoj Francuska je poslala dva, a Italija jedan vatrogasni avion, dok je Kipar uputio 30 vatrogasnih kamiona i 60 vatrogasaca. Noćas u Grčku stiže još 30 Kiprana i 60 vatrogasaca iz Francuske, a tokom današnjeg dana očekuje se dolazak transportnih aviona iz Srbije, Rumunije i sa Islanda, po tri vatrogasna helikoptera iz Holandije, Nemačke i Izraela i po jednog iz Slovenije i Norveške, navela je TV NET ukazujući da pomoć stiže i iz drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG