Linkovi

Vojislav Koštunica: SAD da odustanu od plana Martija Ahtisarija


Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da "nije dobro što uoči novih pregovora o statusu Kosova SAD i dalje insistiraju na Ahtisarijevom planu".

"Nikako nije dobro što se po ovom planu predvidja da NATO ima ulogu kakvu do sada u demokratskom svetu nikada nije imala ni jedna vojna organizacija", navodi se u izjavi Koštunice za Betu.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da preuzme svoj deo odgovornost i pruži adekvatan doprinos u pronalaženju kompromisnog rešenja. Koštunica je ocenio da se do takvog rešenja može doći ako SAD odustanu od Ahtisarijevog plana, odnosno ako se svi budu pridržavali povelje UN i temeljnih principa medjunarodnog prava. Plan izaslanika UN Martija Ahtisarija predvidja medjunarodno nadgledanu nezavisnost za Kosovo i Metohiju.

Ove godine bez rešavanja statusa Kosova?

Izaslanik Evropske unije u posredničkoj trojci Kontakt grupe Volfang Išinger rekao je tokom dvodnevnog boravka na Kosovu da se status Kosova neće rešavati tokom ove godine, piše prištinski dnevnik na albanskom jeziku "Ekspres". Listi piše da je Išinger, iako je javno odbio da komentariše razgovore sa najvišim zvaničnicima Kosova, kosovskim pregovaračima jasno stavio do znanja da ne očekuju da se status Kosova reši tokom ove godine. To je, piše dnevnik, prvi direktni nagoveštaj kosovskim liderima da ne očekuju da će tokom ove godine biti utvrdjen status Kosova, nakon što, zbog neslaganja Rusije na Savetu bezbednosti UN, nije usvojena rezolucija o medjunarodno nadziranoj nezavisnosti na osnovu predloga medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

XS
SM
MD
LG