Linkovi

Više od 40 mrtvih u požarima koji besne na jugu Grčke


Najmanje 41 osoba je izgubila život u najvećim požarima koji su pogodili Grčku poslednjih decenija, a strahuje se da ima još žrtava, saopšili su grčki zvaničnici. Požari koji su zahvatili južni Peloponez u petak su zarobili stanovnike u selima pre nego što su mogli biti evakuisani, navode zvaničnici. Članovi vatrogasnih ekipa, koji su radili u selima zahvaćenim požarima na zapadu Peloponeza, rekli su ranije da su našli 21 telo u selima blizu grada Zaharo, uključujući i tri vatrogasca. Na jugoistoku je još šest ljudi izgubilo živote u požaru u blizini grada Areohoro, saopštila je vatrogasna služba. Jedan manastir u subotu je evakuisan a autoput od Atine do medjunarodnog aerodroma je blokiran zbog izbijanja dva nova požara u blizini grčkog glavnog grada, javili su zvaničnici.

"Autoput je zatvoren. Dva protivpožarna aviona, jedan helikopter i 20 vatrogasnih kola su angažovani u borbi sa požarom", rekao je portparol vatrogasne službe.

Zvaničnici su saopoštili da se požar širi na planini Himetus istočno od Atine i da je stigao do predgradja grada gde je počelo evakuisanje stanovništva.

"Jako nam je žao zbog Peloponeza ali ovo je takodje strašno," rekao je grčkoj televiziji Angeliki Spanou stanovnik jednog atinskog predgradja.

Ova godina je po požarima najgora u poslednjih pedesetak godina u Grčkoj i jedna od najvrelijih godina ikad. U petak i tokom noći izbilo je više od 170 požara širom Grčke, od zapadnih jonskih ostrva do severozapada i ka jugu. Budući da je više od 25 požara, uključujući jedan u bogatom kvartu Atine, izbilo posle sumraka, vlasti sumnjaju da je bilo podmetnutih požara. Podmetanje šumskih požara je često u Grčkoj zbog toga što propisi zabranjuju izgradnju u šumama ali ne i na izgorelom šumskom zemljištu. Požara je takodje izrazito više u izbornoj godini jer sve vlade uoči izbora, u borbi za glasove, amenestiraju divlju gradnju, čak i na uzurpiranom šumskom zemljištu. Preveremeni poslanički izbori u Grčkoj su zakazani za 16. septembar.

U petak i tokom noći izbilo je više od 170 požara širom Grčke, od zapadnih jonskih ostrva do severozapada i dole ka jugu. Budući da je više od 25 požara, uključujući jedan u bogatom kvartu Atine, izbilo posle sumraka, vlasti sumanjaju je da je bilo podmentnutih požara. Vatrogasci su se u petak, uglavnom sa zemlje, borili protiv šumskih požara koji se, zbog jakog vetra, šire velikom brzinom, a od jutros su ponovo angažovani protivpožarni avioni "kanaderi" i helikopteri u gašenju požara. Vlasti upozoravaju da su veliki delovi zemlje, od ostrva Krit na jugu, preko mnogobrojnih ostrva i kontinetalnih delova zemlje i dalje u opasnosti od izbijanja novih požara, imajući u vidu jake vetrove koji će duvati tokom vikenda.

XS
SM
MD
LG