Linkovi

Američki potrošači se okreću igračkama koje su proizvedene u SAD


Američko tržište čini gotovo trećinu od, kako se procenjuje, 100 milijardi dolara godišnje svetske potrošnje na igračke i igrice. I mada su najveće svetske kompanije igračaka američke, 80 posto igračaka u prodaji proizvedeno je u Kini. Medjutim, poverenje potrošača u bezbednost igračaka proizvedenih u Kini je poljuljana ovog leta kada su olovne boje i drugi faktori rizika otkriveni na nekim proizvodima. To je pak značilo povećanje biznisa za američke proizvodjače igračaka, čija zarada je godinama bila u padu.

Kada su vozići kompanije RC 2 nedavno povučeni iz američkih prodavnica i kada su opozvani milioni igračaka kompanije Matel, proizvedeni u Kini, javila se neverovatna potražnja za proizvodima malih američkih proizvodjača igračaka. Majk Vitvort je vlasnik kompanije Vitl Šortlajn Reilroud koja proizvodi ručno pravljene drvene voziće u Mizuriju.

”U junu, kada je počeo prvi opoziv proizvoda kompanije RC2, doživeli smo malo povećanje obima prodaje. Medjutim, kad su opozvane igračke Matela prodaja je skočila 40 posto. Mi smo izuzetno mala kompanija sa 36 radnika. Sada dodajemo veliki broj radnika, jer želimo da izadjemo u susret potražnji dok smo još uvek popularni.“

Igračke je jeftinije proizvesti u Kini nego u Sjedinjenim Državama, prvenstveno zbog niže cene radne snage. Vitvort dodaje da američki proizvodjači takodje moraju da slede striktne vladine bezbednosne regulative, što im povećava troškove:

”Uvek smo koristili bezolovnu boju, jer je najbezbednija i zato što su vlada i osiguravajuće kompanije rekle: to ćete koristiti. Sada je i uvoz podložan istim pravilima.“

Medjutim, on dodaje da je sam obim kineskog uvoza činio stritktno sprovodjenje inspekcija i regulativa nepraktičnim, ako ne i nemogućim. Toga je sada svestan i američki kupac. To je uverilo mušterije Majka Reinvila da kupuju igračke američke proizvodnje jer, kako kaže taj vlasnik kompanije Maple Landmark Tojs, iz Midlberija u Vermontu, ljudi su veoma zabrinuti i kada su im deca u opasnosti oni to ozbiljno svhataju i ne zaboravljaju.

Ipak, kineski proizvodi neće nestati lako. Analitičar industrije igračaka Šon MekGauan primećuje da su povučene kineske igračke tek sićušni delić uvezenih kineskih dobara.

On kaže kako je uveren da su kineski bezbednosni standardi generalno i dalje na visokom nivou i ne smatra da je odgovor bojkotovati sve proizvedeno u Kini, već se pobrinuti da se otklone propusti u sistemu koji mogu postojati bilo gde.

Zaista, sredinom 20. veka mnoge igračke proizvedene u Americi su sadržale velike količine čistog olova, imale oštre ivice koje su mogli da budu opasne ili sadržale male deliće koje su deca mogla da progutaju. Medjutim, prema Stivu Oerbaku, specijalisti za razvoj dece i bezbednost igračaka, igračke u svetu su godinama postajale daleko bezbednije. Korporacije Matel i RC2 preduzimaju hitne korake da povuku proizvode koji sadrže olovo iz prodavnica.

Da bi povratili poverenje potrošača one povećavaju broj i rigoroznost fabričkih inspekcija u Kini. Ukoliko njihova kampanja bude uspešna i igračke kineske proizvodnje ostanu jeftine, njihov povratak je izvestan, jer kao što kaže jedan američki proizvodjač igračaka, pamćenje ne traje dugo, a cena je uvek najvažnija.

XS
SM
MD
LG