Linkovi

Beograd još nije formirao tim za predstojeće pregovore o Kosovu


Do nove runde pregovora o budućem statusu Kosova ostalo je manje od nedelju dana, a zvanični Beograd još nije sastavio pregovaračkim tim.

MInistar za Kosovo Slobodan Samardžić potvrdio je da će delegacija Srbije putovati na pregovore u Beč. Smatramo da je to konsultativni sastanak i da pravi pregovori još ne počinju, rekao je Samardžić i dodao da će zvanični Beograd na tom sastanku insistirati o predlozima pravila za pregovore i o njihovom sadržaju i da je spreman da učestvuje u pripremi takvih pregovora.

Visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije i ministar energetike Aleksandar Popović izrazio je uverenje da u Vladi pred razgovore u Beču postoji jedinstven stav oko rešavanja kosovskog pitanja i da na takav stav sve političke činioce u Srbiji formalno obavezuju Ustav i zaključci Skupštine. Ministar Popović je ocenio da je Ahtisarijev plan mrtav i da ga više nema.

Međutim, savetnik premijera Mile Savić misli da je Ahtisarijev plan veoma živ, da je glavna prepreka za mogućnost kompromisnog rešenja za Kosovo koje bi se postiglo ako bi NATO i SAD odustali od tog plana. Važno je pitanje, kaže Savić, da li je završetak pregovora o statusu Kosova još vezan za primenu Ahtisarijevog plana, jer od odgovora na to pitanje zavisi mogućnost stvarnog i održivog kompromisa u novom pregovaračkom procesu.

XS
SM
MD
LG