Linkovi

Obaveštajna procena SAD ukazuje da je iračka vlada nesposobna da efikasno upravlja


U novom izveštaju američih obaveštajnih službi se navodi da je bezbednosna situacija u Iraku donekle poboljšana. Navodi se, međutim, i da iračka vlada i dalje nije u stanju efikasno da upravlja zemljom i da će, barem u bliskoj budućnosti, biti u neizvesnoj situaciji.

U novoj Nacionalnoj obaveštajnoj proceni stabilnosti u Iraku, navodi se da se iračka bezbednosna situacija od početka godine – kako piše – «merljivo ali neravnomerno» poboljšala i da se mogu očekivati dalja umerena poboljšanja. Međutim, takođe se navodi da je pobunjeničko i sektaško nasilje i dalje veliko i da iračke snage ne mogu da izađu na kraj sa trvenjima bez daljeg prisustva američkih snaga. Na političkom frontu, ukazuje se da vlada premijera Nurija al-Malikija nije u stanju da postigne političko pomirenje neophodno za stabilnost u zemlji.

Dodaje se da će njegov položaj verovatno ostati neizvesan narednih najmanje 6 do 12 meseci. Nova Nacionalna obaveštajna procena, koja predstavlja najviši kolektivni sud 16 američkih agencija koje se bave obaveštajnim delatnostima, zapravo je obnovljena verzija izveštaja o iračkoj bezbednosti načinjenog u januaru. Kao i tada, javnosti je predstavljen skraćeni pregled ključnih procena, ali je potpuna procena i dalje zatvorena za javnost. Izveštaj je objavljen u ključnom trenutku. Američki komandant u Iraku, general Dejvid Petreus i ambasador Rajan Kroker, idućeg meseca treba da podnesu izveštaj o uspešnosti takozvane strategije «gomilanja» snaga, odnosno privremenog povećanja obima američkih snaga u Iraku. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, Gordon Džondrou, izjavio je da nova procena pokazuje da predsednikova strategija funkcioniše i da bi trebalo da se nastavi, bez obzira što i dalje postoje izazovi.

«Glavne današnje obaveštajne procene jasno ukazuju da vojna strategija protiv pobune koja je u punom dejstvu od sredine leta, počinje da usporava rapidno povećanje nasilja i njegovih matrica koje vidimo u Iraku.»

Predsednik Buš je prekjuče izrazio podršku premijeru Malikiju.

"Premijer Maliki je dobar čovek, koji obavlja težak posao i ja ga podržavam. Nije na političarima u Vašingtonu da da kažu da li treba da ostane na funkciji – to je odluka koju mogu doneti samo Iračani koji sada žive u demokratiji, a ne u diktaturi”.

Međutim, takođe citirajući obaveštajnu procenu u delu koji govori o slabom napretku na političkom frontu, republikanski senator Džon Vorner, koji se upravo vratioo iz Iraka, pozvao je predsednika Buša da objavi da će povući jedan broj trupa kako bi motivisao iračke vođe da rade na procesu političkog pomirenja.

"Imajući u vidu da obaveštajna procena naglašava predsedniku da će biti potrebno i do 12 meseci pre nego se dođe do određenog nivoa pomirenja, jednostavno kao država ne možemo više stavljati naše vojnike u kontinuiran rizik gubitka života i ranjavanja, a da ne preduzmemo akciju koja će privući pažnji svih aktera."

U proceni se navodi da je Teheran, zabrinut rastućom snagom sunita i američkim nastojanjima da izoluje islamsku republiku, pojačao finasiranje, obuku i snadbevanje oružjem piitskih milicija u Iraku. Međutim obaveštajni zvaničnici nisu registrovali prisustvo snaga Iranske revolucionarne garde i njenih elitnih jedinica al-Kuds unutar Iraka. Svaka obuka, navodi se, obavlja se u kampovima sa iranske strane granice. U izveštaju se kaže da je Sirija zaustavila infiltraciju ekstremista u Irak, ali da Damask i dalje podržava pobunjeničke grupe, izuzev Al Kaide.

XS
SM
MD
LG