Linkovi

I deca mogu da imaju problema sa hipertenzijom


" hspace=2 src="/serbian/images/photos_com_blood_pressure_17may07_eng_210.jpg" width=174 align=right vspace=2 border=0>Visok krvni pritisak ili hipertenzija je bolest koju obično povezujemo sa odraslim, ali i od nje mogu da pate i deca, koja mogu takodje da imaju ozbiljne zdravstvene probleme zbog toga. Novo istraživanje skreće pažnju pedijatrima da pažljivije pregledaju decu...

Ponekada je teško da se ustanovi da li dete ima visok krvni pritisak, zato što to zavisi od više razloga. Pedijatar, doktor Dejvid Kelber, proučavao je oko 15 hiljada medicinskih dosijea dece, tokom proteklih sedam godina.

«Način na koji se normalan i abnormalan krvni pritisak defenišu kod dece zasnovan je na njihovom polu, visini i takodje na starosti. Tako da pravi izazov predstavlja činjenica da se radi o bukvalno stotinama vrednosti za normalani abnormalan krvni pritisak kod dece», kaže doktor Kelber.

Osim toga, visoki krvni pritisak je nešto što lekari mozda neće tražiti zato što deca normalno nemaju problema sa hipertenzijom. Medjutim, u svojoj studiji, doktor Kelber je ustanovio da je samo četvrtini dece sa visokim krvnim pritiskom ustanovljena dijagnoza.

«Ako bi smo pokušali da sve pojednostavimo - stvari stoje ovako: što dete više deluje kao odrasa osoba, veća je verovatnoća da može da ima povišen krvni pritisak».

Drugim rečima, postoji veća verovatnoća da lekari ustanove simptome kod dece koja su viša rastom, starija i veće telesne težine. Medjutim, doktor Kelber je ustanovio da deca sa normalnom težinom i prosečnom visinom takodje mogu da imaju visok krvni pritisak. Kelber kaže da bi studija skreće pažnju lekarima da i deci proveravaju krvni pritisak i preduzmu mere, pre nego što se kod njih razviju druge zdravstvene komplikacije. Studija doktora Kelbera objavljena je u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG