Linkovi

U Bagdadu počelo suđenje bivšim visokim iračkim zvaničnicima


U Bagdadu je danas počelo suđenje bivšim visokim zvaničnicima režima Sadama Huseina zbog žestokog gušenja pobune šiita u Iraku 1991. godine. Najznačajniji među 15 zvaničnika na optuženičkoj klupi je rođak Sadama Huseina, Ali Hasan al Madžid, poznatiji kao "hemijski Ali" koji je taj nadimak dobio zbog upotrebe hemijskog oružja protiv Kurda na sjeveru Iraka.

Oko 100 hiljada stanovnika juga zemlje poginulo je tokom gušenja pobune kja je počela u martu 1991. tokom povlačenja iračkih trupa iz Kuvajta odakle su ih izbacile međunarodne trupe predvođene Sjedinjenim Američkim Državama. Elitne jedinice tadašnje iračke vojske učestvovale su u gušenju pobune koju su predvodili vojnici i civili nezadovoljni Sadamovim režimom. Strane trupe koje su se nalazile u tom regionu nijesu intervenisale.

Najveći masakri stanovništva desili su se u blizini svetih šiitskih gradova Nadžaf i Kerbala, kao i Hila i Basra. Al-Madžid je u vrijeme pobune bio ministar odbrane, a na suđenju će se još pojaviti sultan Hašim al-Taji, koji je takođe jedno vrijeme obavljao funkciju ministra odbrane, kao i Husein Rašid al-Tikriti bivši pomoćnik šefa vojnih operacija. Sva trojica su već 24. juna osuđena na smrtnu kaznu zbog masakra 182 hiljade Kurda 1988. godine.

Sud trenutno razmatra njihove žalbe, ali ako one ne budu usvojene sva trojica će u roku od 30 dana po odbacivanju žalbe biti pogubljena. U tom slučaju bi bile napuštene sve tačke nove optužnice. Iako su manjina u muslimanskom svijetu, šiiti čine više od 60 odsto stanovništva u Iraku. Ta zajednica je bila obespravljena u vrijeme sunitskog režima Sadama Huseina. Od kako je u martu 2003, izvršena invazija na Irak i svrgnut bivši režim, domaći i strani eksperti otkrili su na desetine grobnica žrtava pobune. Njihovi izvještaji će tokom suđenja koje je danas počelo, biti od ključnog značaja.

XS
SM
MD
LG